Furtuna Isha lovește România! Va ninge iarăşi puternic în multe regiuni

Furtuna Isha lovește România! Zonele afectate de viscol și vânt cu rafale puternice reprezintă aproape o treime din teritoriul țării. La altitudini de peste 1.800 de metri, vântul a suflat violent, iar pe Valea Prahovei s-au oprit instalațiile de transport pe cablu.

Vineri, pe 26 ianuarie, o rămășiță a furtunii Isha, care a provocat ravagii în Europa, va afecta și nordul țării noastre, aducând ninsori și temperaturi scăzute. Din nefericire, condițiile meteorologice nefavorabile au dus la pierderea a trei vieți.

O furtună de iarnă polară a afectat deja stațiunea Rânca de pe Transalpina. Acolo, a fost emis și un cod portocaliu pentru condiții meteorologice severe. Autoritățile au transmis și un mesaj RO-Alert.

Vântul a atins viteze de peste 100 de kilometri pe oră. Turiștii s-au confruntat cu situația neplăcută în care mașinile lor au fost acoperite de un strat consistent de zăpadă. Pentru a putea pleca, au fost nevoiți să îndepărteze zăpada de pe vehiculele lor.

„Nu ne așteptam să fie chiar așa zăpadă. E incredibil ce s-o întâmplat peste noapte.

Am venit foarte bine, am zis că uite, ce vreme, dar a nins și acum dăm la lopată pentru că nu putem să ne mișcăm nicăieri, nici să mâncăm”, a declarat un turist, potrivit Pro TV.

partie de schi la Rânca
Peisaj de iarnă în staţiunea Rânca / SURSA FOTO: Dreamstime

Vântul bate puternic în mai multe regiuni din țară

Hărțile prin satelit evidențiază cu claritate viteza cu care vântul a dispersat zăpada în zone extinse din centrul, vestul și nordul țării, aceste regiuni fiind colorate în violet.

În mijlocul ceții dense, utilajele de deszăpezire au avut un rol crucial în eliberarea zonelor înghițite de troiene.

Cu toate acestea, în condițiile meteorologice severe, majoritatea turiștilor au rămas în cabane, în confort termic, puțini îndrăznind să înfrunte viscolul pentru a-și scoate mașinile din nămeți.

Furtuna Isha a făcut ravagii în Europa

Potrivit meteorologilor, condițiile meteorologice nefavorabile care afectează o parte a țării sunt influențate de „coada” furtunii Isha, care a provocat distrugeri semnificative în vestul Europei.

În Sighet, Maramureș, s-a înregistrat o ninsoare abundentă, iar stratul de zăpadă a atins opt centimetri.

Datorită rafalelor foarte puternice de vânt, instalațiile de transport pe cablu din Valea Soarelui și Valea Dorului, Sinaia, au rămas închise.

O situație similară s-a înregistrat și în Masivul Postăvaru. Administrația domeniului schiabil a fost nevoită să întrerupă activitatea instalațiilor de transport.

La Bâlea Lac, la altitudinea de peste 1.700 de metri, s-a emis o avertizare de vreme extremă. Doar câțiva turiști s-au aventurat în peisajul arctic.