Fostul ministru al Educației, Daniel Funeriu, și-a transmis, printr-un mesaj postat pe pagina sa de Facebook, opinia cu privire la ultimele decizii ale autorităților, ce au în vedere sprijinul social pentru studenți. Potrivit acestuia, este o idee bună să sprijini cât mai mulți tineri, inclusiv fără resurse, să meargă la universitate

“E greu de decis cât de inspirată este decizia de a lărgi, în România, sprijinul social pentru studenți. Eu cred că nu e. Pe de-o parte pare o idee bună să sprijini cât mai mulți tineri, inclusiv fără resurse, să meargă la universitate. Pe de altă parte e limpede că majoritatea universităților noastre nu reușesc să fie performante nici măcar pentru cei mai buni studenți.”, a scris Daniel Funeriu.

Funeriu: Problema esențială este că ei nu au bacalaureatul

“În condițiile în care numărul de elevi care obțin bacalaureatul e aproximativ egal cu cel al locurilor gratuite oferite de universități. E firesc să te întrebi cum anume sprijinul financiar pentru cei săraci îi va ajuta să intre la universitate. Când, de fapt, problema esențială este că ei nu au bacalaureatul. Adică nu pot intra la universitate din cauza nivelului lor scăzut. Esența este, așadar, creșterea nivelului celor de jos. Ceea ce va rezolva și toate problemele care decurg de aici, nu pomeni pentru cei care nu au nivelul.

În principiu sunt împotriva măsurilor sociale, numite de unii pomeni.

E atât de mult de lucru în orașele universitare ale României. Atâți elevi mici au nevoie de meditații. De exemplu, încât un student merituous, care are nevoie de un plus de resurse pentru a învăța, le poate obține, așa cum mulți dintre noi am făcut-o, prin câteva ore de muncă.

În concluzie, sistemul de sprijin social pentru studenți trebuie să îndeplinească un rol simplu:  niciun tânăr cu performanțe suficiente pentru a urma o universitate nu trebuie lăsat de căruță.
Este însă o eroare să transformăm universitățile în Agenția Națională de Pomeni pentru Tineri Slab Pregătiți. Dacă facem asta risipim bani (care ar fi mai util să fie injectați în creșterea performanțelor celor mici). Inducem o mentalitate de asistat social studenților, nu promovăm cultura performanței.” , a scris fostul ministru al Educației, Daniel Funeriu, pe Facebook.