”În urma controalelor desfăşurate în perioada 26.10.2012 – 16.11.2012de către echipe mixte ale Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentruSiguranţa Alimentelor şi ale Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, înscopul verificării respectării legislaţiei privind consumul de alimente, legume şi fructe proaspete, au fost prelevate şi transmise spre analiză laboratorului DSVSA Bucureşti mai multe probe de fructe, respectiv grapefruit. Expertiza de laborator a indicat depăşiri ale limitelor maxime admise dereziduuri de pesticide pentru substanţa activă „Imazalil” din probe prelevate dintr-un lot de şase transporturi, provenite din Turcia, a câte 20  de tone fiecare”, precizează MADR.

Ca urmare a rezultatelor buletinelor de analiză, întregul lot de 120 tone a fost confiscat şi distrus. Nicio cantitate din aceste fructe, provenind din lotul respectiv nu a ajuns pe piaţă. ”Precizăm că „Imazalil” este o substanţă activă, cu actiune fungicidă, utilizată în combaterea bolilor la plante. Prezenţa reziduurilor peste limita maximă admisă în aceste fructe provenite din Turcia, ridică serioase semne de întrebare asupra controalelor oficiale efectuate de către Autorităţile Competente turce, atât la nivelul producătorilor, cât şi la controlul oficial în vederea exportului în alte state”, mai precizează MADR.

Ministrul agriculturii Daniel Constantin a declarat că, perioada următoare echipele mixte ale ANSVSA şi MADR vor intensifica verificările la toate transporturile provenind din Turcia, atât laprodusele de origine vegetală, cât şi la cele de origine animală, în scopul protejării consumatorilor români dar şi europeni, sub aspectul siguranţei alimentelor.

Prezenţa reziduurilor peste limita maximă admisă în aceste fructe provenite din Turcia, ridică, potrivit Ministerului Agriculturii, serioase semne de întrebare asupra controalelor oficiale efectuate de către autorităţile competente turce, atât la nivelul producătorilor, cât şi la controlul oficial în vederea exportului în alte state.