Se schimbă regulamentul agenţilor de jucători

Federaţia Română de Fotbal a modificat, conform noilor norme internaţionale, regulamentul agenţilor de jucători, aceştia urmând să aibă nevoie de licenţă FIFA pentru a-şi putea desfăşura activitatea începând cu 1 octombrie 2023.

„Comitetul Executiv al FRF a aprobat în şedinţa de vineri, 3 martie 2023, abrogarea Regulamentului privind Intermediarii începând cu data de 01.10.2023, ca urmare a noului Regulament FIFA pentru agenţii din fotbal (FIFA Football Agents Regulation – FFAR)”, se menţionează pe site-ul oficial al FRF.

FIFA şi-a schimbat poziţia în ceea ce priveşte activitatea agenţilor de jucători. Până în 2015, FIFA a reglementat situaţia acestora, apoi a lăsat ca regulamentele să fie aplicabile exclusiv la nivel naţional. Începând din ianuarie 2023, FIFA intervine din nou şi impune anumite reguli, revenindu-se practic la situaţia anterioară anului 2015, dar mult mai bine reglementată.

”A obţine o licenţă de agent va impune mai multe aspecte. Va exista un examen care trebuie aprobat prin prezenţă personală sau într-o locaţie aprobată anterior. Dacă nu este aprobat, solicitantul poate aplica la următoarea dată disponibilă; garantăm cele mai înalte standarde etice şi profesionale”, a declarat Luis Villas Boas, şeful agenţilor de la FIFA.

Ar putea fi incluse limite privind comisioanele

Prin acest nou regulament se încearcă inclusiv impunerea unor limite în ceea ce priveşte comisionul încasat de agenţii din fotbal şi se doreşte o vizibilitate şi o transparenţă mai mare în privinţa câştigurilor acestora, dar şi posibilitatea ca FIFA să poată judeca speţe atunci când apar conflicte între părţi în ceea ce priveşte transferul unor jucători.

Aplicarea regulamentului FIFA se face în două etape. La 9 ianuarie 2023 a intrat în vigoare procesul de primire a licenţei de agent din fotbal, adică demersurile pe care persoanele trebuie să le facă pentru a fi acreditate de FIFA. De la 1 octombrie 2023 doar agenţii acreditaţi de FIFA vor mai putea activa în domeniu.

Asigurarea tuturor jucătorilor din lume cu o protecţie mai mare în materie legală este și obiectivul specialiştilor de la FIFA la ”Revizuirea Anuală a Legii Fotbalului 2023” care are loc la Ciudad de Mexico.

Preşedintele Federaţiei Internaţionale de Fotbal (FIFA), Gianni Infantino, a deschis a cincea ediţie a revizuirii anuale a Legii fotbalului cu un mesaj video în care a evidenţiat eforturile pe care le depune în organizaţia sa pentru a genera condiţii mai bune şi certitudine pentru protagoniştii jocului.