Un bărbat a fost reţinut de DIICOT Vâlcea pentru fraudă informatică, el fiind acuzat că a lansat atacuri de tip phishing asupra angajaţilor companiei eBay.Inc cărora le-a sustras ID-ul şi parola şi a accesat baza de date securizată a companiei, prejudiciul fiind estimat la 3 milioane de dolari.

Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Biroul Teritorial Vâlcea îl cercetează pe Liviu Mihail Concioiu pentru fraudă informatică, asociere în vederea săvârşirii de infracţiuni şi înşelăciune în convenţii cu consecinţe deosebit de grave, informează, joi, DIICOT, într-un comunicat de presă.

Anchetatorii au stabilit că, în 2009, Concioiu a lansat două atacuri tip phishing asupra unui număr de 1.784 de angajaţi şi respectiv 1.521 de angajaţi ai companiei eBay.Inc., cărora le-a sustras ID-ul şi parola.

Învinuitul a accesat neautorizat şi a pătruns în baza de date securizată a companiei eBay, de unde a sustras documente interne ale companiei şi diverse fişiere, printre acestea fiind şi o aplicaţie utilizată de angajaţii eBay pentru interogarea bazelor de date cu clienţii companiei şi cu tranzacţiile desfăşurate de către aceştia, spun procurorii DIICOT.

În 8 iunie 2009, Concioiu a lansat un nou atac informatic asupra unui număr de 417 angajaţi ai companiei cărora le cunoştea datele de identitate şi adresa de e-mail, cu scopul de a pătrunde din nou prin încălcarea măsurilor de securitate în reţeaua internă a eBay, unde au acces numai anumiţi funcţionari ai companiei, perturbând astfel grav funcţionarea normală a acestui sistem de licitaţii electronice.

Învinuitul a sustras prin phishing conturile unui număr de aproximativ 1.183 de utilizatori legitimi ai companiei, prin folosirea mai multor site-uri de phishing.

Prejudiciului suferit de compania eBay, drept consecinţă a atacului de tip phishing este 3.000.000 de dolari.

Pe de altă parte, Concioiu, împreună cu alte persoane au obţinut datele de identificare ale unor carduri emise de bănci din Italia şi a efectuat operaţiuni de retragere de numerar din ATM-uri prin utilizarea neautorizată a acestor date, obţinând suma de peste 300.000 de euro.

Procurorii DIICOT i-au reţinut, miercuri, pe Concioiu şi alte două persoane.

Cauza a fost instrumentată împreună cu ofiţeri de poliţie din cadrul SCCO Vâlcea.

Procurorii DIICOT au colaborat cu ofiţerii US Secret Service din cadrul Ambasadei Statelor Unite la Bucureşti şi cu autorităţile judiciare italiene pentru soluţionarea cauzei.

SURSA: Mediafax