Politia belgiana anunta ca a anihilat o retea de traficanti si falsificatori de documente oficiale care reprezentau ajutoare de stat, cu precadere indemnizatii pentru someri, persoane cu handicap sau invalizi. Afacerea, care se pare ca a inceput la sfarsitului lui 2007 si s-a continuat la inceputul acestui an, a costat bugetul national al Belgiei aproximativ 7 milioane de euro.

La ora actuala, aproximativ 7.000 de dosare sunt deschise la Oficiul National de Munca (ONEM), iar fiecare dosar este analizat „la sange” si, in caz de suspiciune este anulat. Reprezentantii  ONEM estimeaza ca din cele 7.000 de dosare, 500 ar putea contine documente false.

Documentele false permiteau detinatorilor sa aiba drept de somaj, iar unele fise fiscale permiteau chiar obtinerea de imprumuturi de la banci.

Initiatorul acestei fraude este, se pare, un contabil belgian, insa ulterior au intrat in afacere o femeie de origine marocanca si un cetatean de origine turca. In total, sunt cercetate aproximativ opt persoane.

Sursa: L’Echo