"SUA au lansat această propunere, pe care Franţa a primit-o în mod favorabil, iar în prezent aşteptăm concluziile Agenţiei Internaţionale pentru Energie", a declarat oficialul francez.

‘Franţa se alătură SUA şi Marii Britanii în iniţiativa de consultare a Agenţiei Internaţionale pentru Energie, care ne poate permite să recurgem la rezervele noastre strategice pentru a combate speculaţiile de pe pieţele internaţionale", a confirmat purtătorul de cuvânt al guvernului francez, Valerie Precresse, care a insistat că avizul AIE este necesar pentru a folosi aceste stocuri.

Pecresse, care este şi ministru al Bugetului, a mai afirmat că Franţa acţionează şi pe "alte fronturi’, încercând în special "să convingă statele producătoare să pună pe piaţă o cantitate mai mare de ţiţei pentru a reduce preţurile".

Teoretic, stocurile strategice de petrol pot fi folosite numai în eventualitatea unei crize internaţionale. Preţul petrolului a crescut semnificativ pe pieţele internaţionale, în contextul embargoului care vizează livrările de petrol iranian.

Creşterea preţului carburanţilor a devenit un subiect de campanie electorală în Franţa, unde pe 22 aprilie va avea loc primul tur al alegerilor prezidenţiale. La începutul lunii octombrie Franţa dispunea de o rezervă strategică de 17 milioane tone de petrol brut, ceea ce reprezintă consumul intern pentru 98,5 zile, nivel situat peste obligaţiile sale internaţionale care prevăd un stoc pentru cel puţin 90 de zile.
SURSA: Agerpres