Împreună cu omologul său german, vicecancelarul Sigmar Gabriel, Macron a propus înfiinţarea acestui fond într-o scrisoare adresată preşedintelui Francois Hollande şi cancelarului Angela Merkel.

Documentul, consultat de Reuters, propune alimentarea acestui fond cu 10 miliarde de euro pe trei ani, bani destinaţi gestionării situaţiilor de urgenţă. Fondul ar urma să aibă un mecanism foarte simplu şi eficient de administrare, bazat pe ponderea economică a fiecărei ţări, la el fiind binevenite să participe şi alte state comunitare.

'Ideea este de a transmite un mesaj rapid. Dacă vom aştepta o actualizare a programului financiar multianual al Uniunii Europene, nu vom avea nimic până în 2017. Iar situaţia este urgentă', a declarat sursa citată.

'Planul Juncker a fost pus la punct în patru luni. Acesta ar putea fi finalizat din punct de vedere tehnic în câteva săptămâni. Problema reală este voinţa politică', a explicat acelaşi oficial.

Iniţiativa miniştrilor Macron şi Gabriel survine la aproximativ cinci luni de la o altă propunere a celor doi, privind crearea unui buget comun al zonei euro, dar care nu a fost continuată de preşedintele francez şi cancelarul german.

Sursa menţionată afirmă însă că actuala situaţie a refugiaţilor în Germania şi recentele atentate islamiste de la Paris au mărit urgenţa unei cooperări mai strânse pentru a răspunde acestor crize.

Aflat luni la Berlin, Emmanuel Macron a declarat că, împreună cu Sigmar Gabriel, va prezenta până la mijlocul lunii decembrie un document mai detaliat având ca bază propunerile din luna iunie referitoare la o mai bună integrare a zonei euro