Aceştia se vor întâlni luni după-amiază, la Berlin, cu omologii lor germani Wolfgang Schauble şi Sigmar Gabriel. '50 de miliarde de euro economii de partea noastră şi 50 de miliarde investiţii suplimentare de partea voastră. Acesta ar fi un echilibru corect', a indicat Emmanuel Macron în interviu. Oficialul francez consideră că în prezent 'Europa se confruntă cu o problemă a cererii', motiv pentru care nu se recomandă o 'politică de economii excesive'.

'Este în interesul tuturor ca Germania să investească', a continuat ministrul francez al economiei. El a mai argumentat că o astfel de sporire a sumei alocate investiţiilor din partea guvernului de la Berlin ar fi compatibilă 'cu o politică bugetară serioasă', întrucât în opinia sa Germania dispune de o marjă financiară de acţiune.

În ce priveşte Franţa, Emmanuel Macron estimează că, spre deosebire de Germania, această ţară trebuie să-şi drămuiască investiţiile din fonduri publice.

Într-o primă reacţie la sugestia Parisului, ministrul german al economiei, Sigmar Gabriel, a recunoscut într-un interviu acordat cotidianului Bild că Germania are nevoie de mai multe investiţii din fonduri publice pentru a-şi menţine competitivitatea pe termen mediu, dar a atras atenţia că o sporire a investiţiilor nu trebuie făcută pe seama creşterii deficitului bugetar.

În ciuda revizuirii în scădere a previziunilor privind evoluţia parametrilor economici pentru anul în curs, guvernul de la Berlin speră că va avea pentru anul 2014 un deficit bugetar zero.

AGERPRES