Secretarul de stat francez pentru afaceri europene, Clément Beaune, sfătuiește să nu se rezerve vacanțe de vară în Spania sau Portugalia, din cauza situației legate de coronavirus. „Cei care nu și-au rezervat încă vacanța, să evite, să evităm ca destinații Portugalia şi Spania (…) Mai bine să rămânem în Franța sau să mergem în alte țări”, a spus el pentru postul France 2 , adăugând că unele țări „și-au deschis prea mult porţile”, cu scopul de a beneficia de sezon, scrie La Stampa. 

„În general, pandemia nu s-a terminat”, a continuat secretarul de stat francez, într-un context în care cresc temerile, în special, cele legate de varianta Delta a coronavirusului. Vorbind în continuare despre Spania și Portugalia, Beaune nu a exclus ca în următoarele zile să fie adoptate „măsuri mai puternice” împotriva acestor două țări, în cazul în care numărul contagierilor ar continuă să crească.

Între timp, situația epidemiologică a convins guvernul japonez să decreteze o stare de urgență medicală la Tokyo pe toată durata Jocurilor Olimpice, care vor avea loc în perioada 23 iulie – 8 august. Anunţul a fost făcut de premierul japonez, Yoshihide Suga. Starea de urgență va intra în vigoare pe 12 iulie și va dura până pe 22 august.

Situația pandemiei în Coreea de Sud

Coreea de Sud, în schimb a înregistrat cel mai mare număr de infecţii Covid-19 în 24 de ore, de la începutul pandemiei și se teme sosirea unui nou val de infecții. Conform datelor publicate de Agenția Coreeană de Control și Prevenire a Bolilor, joi s-au înregistrat 1.275 de noi infectări, dintre care 1.227 s-au dezvoltat la nivel local, aceasta fiind cel mai mare număr înregistrat din data de 20 ianuarie 2020, când în ţară a fost înregistrat primul caz confirmat de Covid-19.

Temerile cu privire la un nou val de infectări au determinat autoritățile să prelungească cu încă o săptămână măsurile de distanțare socială în zona Seul – unde locuiește aproximativ jumătate din populația sud-coreeană și unde se înregistrează din nou cel mai mare număr de infectări. Între timp, campania de vaccinare continuă încet: doar 5,49 de milioane de persoane, 10,8% din populație, sunt complet vaccinate, în timp ce 15,44 milioane de persoane, 30,1% din total, au primit prima doză de vaccin. În total, de la începutul pandemiei, în ţară au existat 164.028 de cazuri, în timp ce numărul total de decese este de 2.034.