Jean Castex, premierul francez, a spus că „fără îndoială” va fi nevoie de o a treia doză de vaccin pentru persoanele vulnerabile, relatează LCI.

El a făcut această declarație în cadrul unui discurs la congresul anual al Orașelor din Franța. Jean Castex insistă asupra faptului că persoanele vulnerabile vor trebui imunizate pentru a treia oară. În același timp, el susține că oamenii care s-au vaccinat la începutul campaniei ar trebui injectați încă o dată

Jean Castex, premierul Franței: „Fără îndoială, va fi necesară o a treia doză de vaccin pentru cei vulnerabili. Și pentru cei care s-au vaccinat primii; imunizarea a avut loc devreme și vom avea nevoie de a treia doză pentru că sistemele imunitare sunt slăbite. Vaccinarea ne protejează de formele severe ale bolii. Vaccinarea este singura noastră armă împotriva acestor variante.”

Aceste aspecte au fost subliniate și de către ministrul francez al Sănătății, Olivier Véran. Până acum, aproximativ 52% din populația totală a Franței a fost vaccinată cu cel puțin o doză.

Vom avea nevoie de o a treia doză de vaccin?

Va fi sau nu va fi nevoie de o a treia doză de vaccin anti-Covid, care ar funcționa ca un booster imunitar? Asta vor să afle majoritatea celor care s-au vaccinat, în condițiile în care noile variante virale ale virusului devin tot mai puternice.

Unii experți consideră că, deși în cele din urmă ar putea fi nevoie de a treia doză, nu a trecut suficient timp pentru a spune cînd va fi necesară a treia doză. Ei spun că natura schimbătoare a virusului este o variabilă care face dificilă o prognoză privind necesitatea unei a treia doze a vaccinului.

„Acum poate fi prea devreme pentru a spune cu exacitate dacă o a treia doză de rapel va fi necesară până în toamnă”, afirmă dr. Nirav Shah.

„Va trebui să ne ghidăm de epidemiologie și de ceea ce se întâmplă cu virusul. Așa cum am făcut în ultimul an, va trebui să ne adaptăm în funcție de ceea ce se întâmplă”, a menționat dr. Robert Atmar, expert în boli infecțioase de la Baylor Vaccine Research Center.

Institutul Național pentru Sănătate al SUA a început să testeze în aprilie mai multe oferte din partea Moderna, pentru utilizarea unei a treia doze de vaccin. Aceasta ar urma să crească protecţia imunitară, în contextul temerilor crescute legate de apariția unor variante noi ale virusului, printre care cea africană

Sursa foto: INQUAM Photos, George Călin