Vestea momentului despre Pfizer! Toți cei vaccinați trebuie să știe. Este fără precedent

Cercetătorii au realizat două studii care scot la iveală că cea de-a treia doză de vaccin anti-COVID produs de Pfizer oferă protecție împotriva tulpinii Omicron.

Studiile, publicate de Nature Medicine, au analizat răspunsul anticorpilor la infecție de către persoanele vaccinate sau trecute prin boală.

Unul dintre aceste studii a fost efectuat de către cercetătorii de la Universitatea din Hong Kong și a fost realizat pe un grup de 30 de persoane cu o vârstă medie de 48,9 ani.

În urma studiului, cercetătorii au descoperit că două doze de Pfizer sau două doze de CoronaVac ofereau puțină imunitate anticorpilor neutralizanţi împotriva infecţiei cu Omicron, chiar și la o lună după inoculare.

După administrarea dozei booster de la Pfizer, cercetătorii au descoperit o imunitate acceptabilă la o lună după administrare.

Pe de altă parte, cercetătorii au mai descoperit că trei doze de la Pfizer generau niveluri medii de anticorpi împotriva Omicron, dar cu o treime mai mari decât cei generaţi de două doze de CoronaVac plus o doza booster de la Pfizer, în timp ce trei doze de CoronaVac nu generau suficienţi anticorpi neutralizanţi împotriva Omicron.

Ce a scos la iveală cel de-al doilea studiu

Revista Nature Medicine scrie că în cadrul celui de-al doilea studiu, efectuat de Akiko Iwasaki de la Universitatea Yale din SUA, a fost analizată eficiența vaccinării în rândul a 101 persoane, dintre care 70% erau femei cu vârsta medie de 40,4 ani din Republica Dominicană.

Acești oameni au fost vaccinați cu două doze de CoronaVac, iar la patru săptămâni distanță au primit și a treia doză de la Pfizer. Potrivit studiului, cei care au primit această combinaţie de vaccinuri au prezentat niveluri ridicate de anticorpi specifici împotriva virusului.

În acest timp, neutralizarea variantei Omicron nu s-a putut detecta la cei care au primit doar două doze de CoronaVac, însă la cei care a fost administrată doza booster de la Pfizer s-a descoperit o crește de 1,4 ori a nivelului de anticorpi împotriva tulpinii sud-africane.

De asemenea, studiul a scos la iveală că infectarea prealabilă cu SARS-CoV-2 nu a ridicat considerabil nivelul de anticorpi între participanţii care au urmat planul de vaccinare cu seruri mixte.