Vestea momentului pentru toți cei vaccinați cu două doze! S-ar putea întâmpla în curând. Nimeni nu credea asta

În cursul zilei de vineri, comisarul european pentru Sănătate, Stella Kyriakides, le-a transmis miniștrilor Sănătății din Uniunea Europeană că ar trebui să se pregătească pentru administrarea celei de-a patra doză de vaccin anti-COVID, în cazul în care datele vor arăta că este necesar acest lucru.

Declarația sa vine la câteva zile după ce Agenția Europeană pentru Medicamente (EMA) a precizat că a patra doză de vaccin ar trebui administrată mai bine persoanelor imunocompromise. Chiar și așa, Agenția Europeană pentru Medicamente spune că este nevoie de mai multe date pentru a se lua o decizie finală în acest sens.

„Dacă vedem date care sunt concludente cu privire la necesitatea unei a patra doze, trebuie să fim pregătiți să acționăm”, le-a spus Stella Kyriakides miniștrilor sănătății din statele membre ale UE în timpul unei videoconferințe ce a avut loc vineri.

Comisarul european pentru Sănătate a subliniat că persoanele care nu s-au vaccinat deloc anti-COVID ar trebui să fie în continuare principala prioritate a autorităților.

Mai multe țări deja administrează doza patru

Până acum, la nivelul Uniunii Europene nu s-a luat o decizie concretă cu privire la administrarea acestei doze, însă anumite țări au început deja sau au în plan inocularea cu cea de-a patra doză de vaccin.

Vorbim de țări precum Danemarca și Ungaria care au decis să demareze campaniile de vaccinare cu cea de-a patra doză – Guvernul danez a declarat că inocularea va fi disponibilă pentru persoanele vulnerabile, în timp ce Guvernul de la Budapesta a decis că toată lumea se poate vaccina cu doza a patra, dacă fac în prealabil o consultație medicală.

Israelul a fost prima țară din lume care a început vaccinarea cu a patra doză de vaccin, iar autoritățile au anunțat recent că vor continua această campanie, cu toate că studiile arată că nu va implica infectarea cu tulpina Omicron.

Mai multe doze booster nu sunt sustenabile pe termen lung

În cursul zilei de vineri, Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA) a readus aminte că administrarea mai multor doze booster de vaccin anti-COVID-19, „în perioadă scurtă de timp, nu este o focalizare sustenabilă pe termen lung”, relatează EFE.

„Analizând posibilele focalizări ale vaccinării împotriva Omicron şi altor variante ale virusului, participanţii la întâlnire au convenit că, administrarea unor doze multiple booster în intervale scurte de timp, nu este o focalizare sustenabilă pe termen lung”, se arată în comunicat.