Un million de francezi sunt așteptați în strada joi, 19 ianuarie. Daca n-ar fi decât o manifestație, n-ar trebui să ne îngrijorăm.

Dar greva atinge toate sectoarele și, ca în vremurile bune, Franța va fi blocată: trenuri, metroul, autobuzele, transportul rutier, distribuția de benzină și motorină, politia, învățământul, chiar și ministerul de Externe pare atins de această epidemie. O asemenea mobilizare nu s-a mai văzut de 12 ani, mai ales că toate sindicatele și-au dat mana de această dată.

Emmanul Macron vrea să lase ceva în urma lui, după ce în primul mandat a dat înapoi din felurite motive

În cauză, desigur, noua lege a pensiilor, propusă de prim-ministrul Elisabeth Borne conform proiectului prezidențial. Pilotarea reformei s-a făcut chiar la palatul Elysée și președintele pare decis ca, indiferent ce se întâmplă, să meargă până la capăt. Emmanuel Macron vrea să lase ceva în urma lui, după ce în primul mandat a dat înapoi din felurite motive.

Și totuși, aceasta reformă nu este neapărat revoluționară, iar cuvântul «reformă» este exagerat. Proiectul inițial al candidatului Macron viza trecerea la un sistem de «puncte» pe care românii îl cunosc prea bine.

Proiectul prezentat săptămâna trecută este mai puțin revoluționar și nu face decât să adapteze un sistem care, spun apărătorii lui, nereformat, ar conduce la un deficit de câteva miliarde în 2030.

E greu de prevăzut cine va ieși învingător

Exista trei posibilități: creștem contribuțiile personale, taxăm mai mult societățile sau creștem vârsta de pensionare și durata de cotizație», susține majoritatea prezidențială. Primele două fiind excluse, iată-ne aici, în punctul în care nici măcar sindicatele cele mai reformiste nu sunt gata să accepte o vârstă de pensionare care ar trece de la 62 la 64 de ani…Nu sunt gata nici macar să negocieze!

Sindicatele cer retragerea, pur și simplu, a proiectului. «Ori să se modifice primesc, dar să nu se schimbe nimic, ori să nu se modifice primesc, dar atunci să se schimbe cate ceva pe ici pe colo, și anume în punctele esențiale! Și pentru că lupta de clasa se învață de mic, sindicatul liceenilor a anunțat că participă și el la marșul împotrivă proiectului legii pensiilor.

Partidele de opoziție, extrema dreaptă și extrema stângă, pentru că extremele se ating întotdeauna, anunță o avalanșă de amendamente în Parlament, menite să blocheze dezbaterea. Vreo sută de mii, obținute de calculator și care seamănă cu mutarea virgulei de la stânga la dreapta.

În aceste condiții, guvernului nu îi mai rămâne decât asumarea răspunderii (numita aici 49.3 după articolul din Constituție care permite acest lucru).

Opoziția e pregătită să depună o moțiune de cenzură, la care Emmanuel Macron raspunde cu o dizolvare a Adunării Parlamentare și convocarea de alegeri anticipate, acțiune care intra în atribuțiile sale fară nici o procedură prealabilă. O adevărată criză de nervi din care e greu de prevăzut cine va iesi învingător.