Presedintele Frantei, Nicolas Sarkozy a anuntat un ajutor de stat in valoare de 1,5 miliarde de euro pentru industria auto nationala, la care se adauga stimulente pentru casarea masinilor rulate.

Decizia face parte dintr-un pachet de masuri menite sa revigoreze economia franceza, slabita de criza financiara internationala.

„Statul (n.r. francez) este pregatit sa faca orice pentru a salva industria auto, sector de activitate in care isi desfasoara activitatea 10% din forta de munca franceza”, a precizat presedintele Sarkozy.

Pentru a ajuta constructorii auto sa scape de stocurile ce se apropie de un milion de unitati, Guvernul francez ofera o prima de casare in valoare de 1.000 de euro persoanelor care decid sa-si caseze vechea masina si sa cumpere una noua, mai eficienta din punct de vedere al consumului de carburant si al emisiilor pouante. Aceasta masura este estimata sa coste statul francez circa 220 de milioane de euro.

Prima de casare se aplica in cazul cumpararii unor autovehicule cu un nivel al emisiilor mai mic de 160g CO2/km.

Mai mult, statul francez va oferi si un imprumut de un miliard de euro pentru sprijinirea diviziilor de servicii financiare ale Renault si Peugeot.

De asemenea, Franta va crea un fond de 300 milioane de euro pentru sprijinirea restructurarii industriale in sectorul auto. O treime din valoarea fondului va fi finantata de stat.

Nicolas Sarkozy a tinut sa sublinieze ca nu doreste ca producatori francezi de autovehicule sa fie dezavantajati in cazul in care SUA va decide sa-si ajute proprii constructori.

„Cred in globalizare. Cred in liberul schimb. Totusi, daca prietenii nostrii americani vor sa faca mai multe pentru propria lor industrie, nu voi lasa companiile auto franceze sa sufere un dezavantaj de competitivitate”, a adaugat presedintele Frantei.

Sursa: Just Auto