Moneda europeană s-a depreciat miercuri cu peste 1% în raport cu dolarul american şi francul elveţian, ca urmare a creşterii tensiunilor în pieţe pe fondul întârzierii unei soluţii pentru finanţarea datoriilor Greciei.
Aprecierea francului elveţian în faţa euro s-a transmis şi asupra monedei naţionale, în raport cu care a atins un maxim absolut în tranzacţiile de seară de pe piaţa interbancară de afară, 3,56 lei/CHF.

La mijlocul zilei, BNR a anunţat un curs de referinţă pentru francul elveţian de 3,53 lei, destul de apropiat de maximul istoric din 20 iunie, de 3,5395 lei.

Prin urmare, în aceste tranzacţii de seară leul a pierdut circa 0,85% (3 bani) faţă de referinţa CHF anunţată de BNR. Orice apreciere a francului elveţian dă fiori românilor împrumutaţi în această monedă exotică în urmă cu câţiva ani. Conform calculelor Capital, cei care s-au împumutat la începutul lui 2007 în franci elveţieni plătesc deja cu 17% mai mult decât cei care au optat atunci pentru euro.

De asemenea, deprecierea euro în raport cu dolarul american s-a transmis consistent şi asupra leului. În tranzacţiile dinspre finalul zilei, dolarul american era cotat la 2,987 lei, cu 0,6% mai sus decât referinţa anunţată de BNR, de aproape 2,97 lei.