France Telecom achiziţionează 40 la sută din compania de telecomunicaţii Medi Telecom din Maroc, pentru 640 milioane de euro (840 milioane de dolari), conform Bloomberg.

Tranzacţia ar putea fi anunţată marţi, susţin sursele. În august France Telecom a confirmat că negociază cu proprietarii Meditel, companiile Groupe CDG şi FinanceCom SA, şi ar putea forma un ‘parteneriat industrial’.

Directorul general al France Telecom, Stephane Richard, a anunţat că obiectivul companiei pentru expansiunea pe plan extern îl reprezintă Africa şi Orientul Mijlociu, pentru a compensa scăderea câştigurilor în Franţa. Până la şapte miliarde de euro vor fi cheltuiţi pentru tranzacţii în regiune, a afirmat Stephane Richard în aprilie. Marii operatori de telefonie mobilă din lume, inclusiv compania britanică Vodafone, sunt interesaţi de creşterea prezenţei în Africa pe măsură ce ritmul de creştere a veniturilor generate pe pieţele domestice încetineşte.

Purtătorii de cuvânt ai France Telecom şi Medi Telecom au refuzat să comenteze informaţiile. Compania marocană a organizat o conferinţă de presă marţi după amiază, la Rabat.

Prin intrarea pe piaţa marocană France Telecom va fi în competiţie directă cu rivalul francez Vivendi SA, care deţine 53 la sută din Maroc Telecom, cea mai mare companie de telecomunicaţii din Maroc. Vivendi este prezentă şi pe pieţele din Mali şi Burkina Faso.

Prin brandul său Orange, France Telecom operează în diverse state africane, cum ar fi Tunisia, Kenya, Coasta de Fildeş.

Potrivit analiştilor, Africa are o rată de penetrare a telefoniei mobile mai mică de 45 de procente şi oferă oportunităţi importante pentru creştere, în condiţiile în care în majoritatea statelor din Europa rata de penetrare este mai mare de 100 de procente, cea ce înseamnă că numărul cartelelor SIM în criculaţie este mai mare decât populaţia ţării.

France Telecom este una dintre cele mai mari companii de comunicaţii din lume, cu peste 190 de milioane de clienţi pe cinci continente. Pe piaţa de telefonie mobilă din România, Orange, parte a grupului France Telecom, este lider de piaţă, cu 10.995.000 de clienţi şi venituri de 1,055 miliarde de euro în 2009.

SURSA: Agerpres