"Nu au fost incidente de niciun fel pe 10 februarie, legate de zboruri al avioanelor militare ruse în Marea Neagră, în apropierea distrugătorului Porter al Marinei SUA", au transmis agenţiile de ştiri ruse citând purtătorul de cuvânt al Ministerului Apărării de la Moscova, Igor Konaşenkov.

Dar căpitanul Danny Hernandez, purtătorul de cuvânt al Comandamentului militar american în Europa, a menţionat trei incidente separate în care au fost implicate aeronave ruse şi distrugătorul american USS Porter.

Potrivit acestuia, un incident a implicat două avioane ruse Su-24, un altul – un avion Su-24, iar al treilea eveniment – un IL-38.

"USS Porter a interogat toate aeronavele şi nu a primit niciun răspuns", a spus Hernandez. "Astfel de incidente sunt îngrijorătoare deoarece pot conduce la accident sau eroare de calcul", a adăugat acesta.

Incidentele implicând Su-24 au fost considerate nesigure şi neprofesioniste de către ofiţerul aflat la comanda distrugătorului Porter din cauza vitezei lor ridicate şi a joasei altitudini, în timp ce IL-38 a zburat la o altitudine neobişnuit de mică, a spus Hernandez.

Un alt oficial american, vorbind sub condiţia anonimatului, a spus că un Su-24 a venit la mai puţin de 200 de metri de USS Porter şi la o altitudine de circa 90 de metri.

În aprilie 2016, două avioane de război ruse au simulat un atac în apropierea unui distrugător american în Marea Baltică.