Proiectul, care poartă denumirea de Fosta Fabrică, se desfășoară pe o suprafață de peste un hectar și include patru monumente care vor fi restaurate și convertite, precum și două clădiri noi. Imobilele vor cuprinde peste 6.000 mp de spații co-working și shared office space, 187 de apartamente noi, 31 de lofturi (apartamente în stil newyorkez), restaurante, brutărie, berărie cu producție in-situ și restaurant, cocktail bar, cafenele, spații comerciale, spații de evenimente, peisagistică și parcări. Întregul complex ar trebui inaugurat în 2020.

Fosta fabrică de bere Griviţa sau Luther, cum mai este cunoscută, a fost începută în 1869, datorită construcției Gării de Nord, situată la vremea respectivă la marginea Bucureștiului și inaugurată de regele Carol I. Fabrica era furnizor al Casei Regale, iar în 1900 la Expoziția Universală de la Paris, cea mai importantă manifestare internațională a vremii, aduce României medalia de aur pentru cea mai bună bere. Imediat după primirea distincției publicația Gazeta Săteanului consemna: “A trebuit ca escelenta bere produsă la marea fabrică de bere a doamnei Sofia Luther să concureze în străinătate cu cele mai renumite produse din toate locurile și să dobândească medalia de aur la aceste expozițiuni, pentru ca această bere să-și poată ocupa locul ce pe drept i se cuvine. Numai după ce ne-au deschis streinii ochii ne-am convins…”.

Mindaugas Valuckas, CEO și membru al consiliului de administraţie al Hanner Group, a declarat că proiectul va rămâne în administrarea dezvoltatorului, singurele imobile care se vor vinde fiind apartamentele noi și lofturile.

Noua dezvoltare păstrează întru totul spiritul fabricii Luther, deoarece fabrica a fost una dintre primele dezvoltări de mixed-use din Europa și una dintre primele fabrici construite pe structură metalică din Europa. Includea centrele logistice și de producție, clădiri rezidențiale pentru angajații fabricii, berării, terase, spatii de evenimente, teren de tenis, o piață centrală cu obelisc și casa fondatorului. Orzăria și Mălțăria au fost construite în stil art-deco cu ingineri din afara țării, iar noua dezvoltare restaurează în detaliu toate elementele identitare ale arhitecturii originale.

Studiouri americane

 

Mălțăria va fi convertită în 31 de lofturi unicat, așa numitele “hard-lofts”, respectiv fabrică convertită în spații de locuit, păstrând toate elementele originale ale clădirii. Lofturile din Fosta Fabrică reprezintă o premieră pentru piața locală, fiind prima conversie de acest gen din România. Restaurarea monumentelor a presupus un grad extrem de ridicat de dificultate tehnică și bugete semnificative. Arhitectura proiectului este semnată de biroul Tecon, al arhitectului Bogdan Babici, în vreme ce structurile sunt gândite de profesorul Paul Ioan, considerat unul dintre cei mai experimentați specialiști de structuri și structuri monumente din România.

Fosta Fabrică este situată în centrul noului pol de birouri al Bucureștiului și beneficiază de stații de metrou în imediata apropiere, stații de tramvai și autobuz, prezența pasajului Basarab, a Gării de Nord și a campusului universitar Politehnica. Amplasată la câteva minute de Piața Victoriei, Fosta Fabrică aduce o serie de servicii care vor fi necesare într-o zona care primește peste 200.000 mp de spații noi de office clasa A și își propune să demonstreze că restaurarea de monumente, deși dificilă și complexă, este o soluție care poate regenera orașul și care poate aduce profit, pe termen mediu și lung, atât pentru urbe cât și pentru dezvoltator.

Hanner a investit până acum în România peste 100 milioane euro în proiecte rezidențiale. A intrat pe piaţa românească în 2006 prin două parteneriate: cu lituanienii de la Europa Group Investment (EGI), alături de care au dezvoltat ansamblul City Center Residence, şi cu britanicii de la Bellerive, împreună cu care au dezvoltat Carol Park Residence, ambele proiecte fiind situate în apropiere de Parcul Carol din Bucureşti. După creiză, investitorul a mai dezvoltat şi ansamblul The Park din buza parcului Tineretului din Bucureşti.