Parchetul din Milano suspectează UniCredit că a fraudat fiscul italian cu aproape 245 milioane de euro între 2007 şi 2008, printr-un montaj financiar complex, denumit "Brontos".

Pe lângă Alessandro Profumo, procurorul Alfredo Robledo a mai trimis în instanţă pentru ‘declaraţie fiscală frauduloasă gravă’ alţi 16 responsabili ai UniCredit şi trei ai băncii britanice Barclays, care ar fi pus la punct această operaţiune împreună cu grupul italian, au indicat sursele judiciare.
Conform Parchetului milanez, care investighează acest caz din 2009, operaţiunea a permis UniCredit să plătească impozite mai mici în Italia, transformând dobânzi, supuse impozitării, în dividende, pentru care există deductibilitate fiscală de 95%.

Operaţiunea s-a făcut prin emiterea de titluri atipice (‘profit participation instruments’) în lire turceşti, ale căror dobânzi erau prezentate în declaraţiile fiscale ale băncii drept dividende.

Alessandro Profumo a părăsit UniCredit în septembrie 2010, în urma unui conflict cu consiliul de administraţie, după 13 ani petrecuţi la conducerea grupului, pe care l-a transformat într-un gigant bancar, printr-o serie de achiziţii.
SURSA: Agerpres