Deputatul bihorean Mihai Ioan Lasca a intrat în Parlament pe listele AUR, iar din luna martie 2021 este deputat neafiliat. În vara anului 2019, acesta a blocat în trafic un șofer pe care l-a bătut.

La doi ani de la eveniment, judecătorii au decis condamnarea acestuia la doi ani d e închisoare cu suspendare și 120 de zile de muncă în folosul comunității sub acuzația de loviri și alte violențe.

De menționat este faptul că, prin sentința definitivă dată astăzi, Curtea de Apel Oradea a respins ca nefondat apelul lui Ioan Mihai Lasca și a menținut dispozițiile hotărârii date, în noiembrie 2020, de Judecătoria Oradea.

În ceea ce privește acuzațiile aduse, în 24 august 2019, Ioan Mihai Lasca se afla pe DN79 Oradea – Salonta, la ieșirea din Nojorid, în momentul în care a blocat o mașină, luându-l la bătaie pe cel aflat la volan.

Victima le-a povestit judecătorilor că, după ce autoturismul i-a fost blocat, Lasca a coborât din mașina sa și a încercat să deschidă portiera șoferului. Totuși, fostul deputat AUR nu a reușit, așa că a rupt ștergătorul din partea stângă și s-a îndreptat spre portiera din dreapta-față.

Spre ghinionul victimei, această ușă a putut fi deschisă, iar Lasca a urcat în vehicul, unde l-a lovit pe cel aflat la volan în față și în zona costală. În urma agresiunii, victima a suferit răni multiple (TCF, fractură perete lateral sinus maxilar stâng, hemosinus asociat, chist subarahnoidian, nevralgie trigeminală) și a avut nevoie de 20 de zile de îngrijiri medicale.

Incidentul a fost înregistrat de un alt conducător auto, iar imaginile au fost folosite ca probă în procesul de loviri și alte violențe deschis de victimă împotriva lui Lasca, pe atunci administrator al unei firme de pază.

Explicațiile lui Mihai Lasca

De cealaltă parte, Mihai Lasca are alte explicații. Acesta a dclarat că, intersectându-se în zona Aeroportului din Oradea, șoferul celeilalte mașini ”l-a salutat ironic cu un semn obscen, arătându-i degetul mijlociu, fapt care l-a determinat să întoarcă autoturismul (…) cu scopul de a-l ajunge și de a-l opri pentru a discuta cu acesta privind obiceiul de a-l saluta cu semne obscene indiferent de locul intersectării”. Când a ajuns și a blocat mașina urmărită, Lasca a declarat că bărbatul aflat la volan ”și-ar fi rupt ștergătorul din partea stângă și ar fi încercat să-l lovească cu acesta”, arată bihorjust.ro.

În acest context, magistrații au considerat susținerile lui Mihai Lasca drept ”simple alegații puerile, de conjunctură, nesusținute de vreun mijloc administrat în cauză, ci infirmate de probele utile reținute de instanță”, arată sursa citată.

Astfel, pe 11 noiembrie 2020, Judecătoria Oradea l-a condamnat pe Ioan Mihai Lasca la 2 ani de închisoare cu suspendare, pedeapsă menținută azi de Curtea de Apel Oradea.

De menționat este faptul că acesta nu este singurul dosar în care numele lui Mihai Ioan Lasca apare. Fostul deputat AUR mai este implicat și într-un alt dosar aflat pe rolul Tribunalului Oradea şi instrumentat de DIICOT Oradea, speţă care are ca obiect constituirea unui grup infracţional organizat.

Mai exact, conform datelor făcute publice de procurorii DIICOT în anul 2016, atunci când au dispus trimiterea în judecată, actualul parlamentar a fost deferit justiţiei alături de alţi 13 inculpaţi.