Sondajul realizat de Date Inteligente (iData) și prezentat în cursul zilei de 1 iunie a arătat ce preferințe au moldovenii din punct de vedere politic. Participanții au fost întrebați cu cine ar vota dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri parlamentare anticipate.

Conform rezultatelor, trei mari partide politice ar avea șansa să intre în Parlamentul de la Chișinău. Este vorba despre Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS), care ar obține cele mai multe voturi (39,1%), Blocul socialiștilor și comunistilor, care ar urma să adune 33,4%, dar și Partidul Politic “Sor” , care ar aduna 10,1%.

Totodatăm moldovenii susțin și formațiunea politică AUR Moldova, dar și Blocul Renato Usatii. Pe ultimul loc în clasament se află platforma PDA, cu un scor de doar 3,5%.

De menționat este faptul că aceste date conțin opțiunea repondenților deciși.

  • PAS: 39,1%;
  • Blocul Socialistilor si Comunistilor din Moldova: 33,4%;
  • PP Sor: 10,1%;
  • Blocul Renato Usatii: 4,9%;
  • AUR Moldova: 4,8%;
  • Platforma PDA: 3,5%.

AUR Moldova are emoții

Amintim faptul că pragul electoral este de 5% pentru partidele politice si 7% pentru blocurile electorale. În acest context, AUR Moldova are emoții cu privire la ajungerea în Parlament.

Respodenții au mai fost întrebați în cadrul sondajului în cine au cea mai mare încredere, iar cei mai mulți dintre ei îl susțin chiar pe președintele Moldovei, Maia Sandu, care a obținut un procent de 39,6%.  Aceasta este urmată de Igor Dodon cu 28,2%, iar pe locul trei se situează primarul din Orhei, afaceristul Ilan Sor cu 4,2%, care a fost condamnat la șapte de ani de închisoare în dosarul fraudei bancare, scrie Ziarul de Garda.

De menționat este faptul că, sondajul a fost realizat in perioada 19 – 28 mai curent, pe un esantion de 1 227 de respondenti din 84 de localitati, avand o eroare maxima de esantionare de +/-2,7%.

Amintim faptul că sondajele realizate de societatea iData sunt controversate în Republica Moldova, unii analiști acuzând că acestea ar avea erori semnificative permanente în favoarea PSRM și a fostul presedinte fux, Igor Dodon.