Estonia, ţară membră a Organizaţiei Tratatului Atlanticului de Nord – NATO, a declarat că un avion aparţinând Ministerului de Interne al Federaţiei Ruse a încălcat spaţiul său aerian, informează luni agenţia de presă dpa.

Ministerul de Externe de la Tallin l-a convocat pe ambasadorul rus şi i-a înaintat o plângere în acest sens, a anunţat armata estoniană luni, subliniind că aceasta a fost a treia încălcare a spaţiului său aerian comisă în acest an de Rusia.

După anexarea Peninsulei Crimeea de către Federaţia Rusă, în 2014, câteva ţări din estul Europei, în special Polonia şi republicile baltice, şi-au exprimat îngrijorarea în legătură cu securitatea lor.

NATO a desfăşurat câte 1.000 de militari în Lituania, Estonia şi Letonia, la fel ca în Polonia, ca răspuns la sporirea tensiunilor cu Rusia.

Toate cele trei state baltice încearcă să se doteze cu sisteme de apărare cu rază scurtă şi cer ca sisteme de apărare ale NATO să staţioneze în regim permanent în regiune.

Avionul rus care a încălcat spaţiul aerian al Estoniei vineri dimineaţa, lângă insula Vaindloo din Marea Baltică, era un Tupolev Tu-154, potrivit comunicatului emis de armata estoniană. Avionul, care avusese pornită înregistrarea electronică a avionului, dar nu raportase un plan de zbor, s-a aflat în spaţiul aerian al Estoniei mai puţin de un minut. De asemenea, pilotul rus nu a putut fi contactat de controlorii de trafic aerian