Ford negociaza cu o companie europeana vanzarea fabricii sale de cutii de viteza din Franta. Fabrica, situata in localitatea Blanquefort, langa Bordeaux produce cutii de viteze automate in cinci trepte pentru vehiculele Ford ce sunt construite in SUA, Australia si Thailanda.

Potrivit lui Stephane Cesareo, purtatorul de cuvant al Ford Franta, fabrica este programata sa fie inchisa la jumatatea anului 2011.

Cesareo a precizat ca Ford poarta discutii in vederea vanzarii acestei fabrici catre o companie al carui nume nu a dorit sa-l faca public.  Ford intentioneaza ca pana in 31 martie 2009 sa ajunga la un acord in aceasta privinta.

Compania americana se afla sub intense presiuni din partea guvernului frances, care ii solicita sa gaseasca o solutie pentru protejarea celor 1.600 de persoane care muncest in fabrica.

In acest sens, CEO-ul Ford Europa, John Fleming i-a declarat ministrului francez al finantelor, ca negocierile cu potentialul cumparator decurg bine, se arata intr-o declaratie emisa in urma unei intalniri a celor doi in Paris.

Fleming l-a asigurat pe Lagarde ca potentialul cumparator intentioneaza sa faca investitii pe termen lung in aceasta fabric, astfel incat sa poate continua productia de curtii automate de viteza, lucru ce va duce la protejarea „unei parti semnificative a angajatilor”.

Noul proprietar al fabricii va mosteni de la Ford linia de productie a cutiilor de viteza in cinci trepte ce echipeaza modelul Explorer, Mustang, Ranger din SUA, modelul Ranger comercializat in Thailanda, precum si modelul Falcon in Australia.

Toate aceste modele vor fi echipate din 2010 cu un nou model de cutii de viteza, in sase trepte, care vor fi produse cel mai probabil la fabrica din Cesareo, SUA.

Pe de alta parte, compania americana a anuntat ca va opri temporar, pentru 21 de zile, fabrica din Valencia, Spania.

Oprirea este programata pentru prima parte a anului viitor si se datoreaza, conform companiei, scaderii cererii pe piata de profil.

„Decizia va afecta 5.177 de anjagati, insa nu se va ajunge la disponibilizari”, a precizat constructorul intr-un comunicat.