Grupul american va prelua controlul în schimbul unor acţiuni preferenţiale în societatea mixtă înfiinţată de Ford şi producătorul auto rus Sollers, în 2011. 

'Conform amendamentelor referitoare la structura acţionariatului, părţile au fost de acord să sprijine în viitor afacerea furnizând o platformă pentru o creştere viitoare. Ford va oferi sprijin şi finanţare suplimentară societăţii mixte în timp ce Sollers va avea dreptul să-şi vândă participaţia deţinută la societatea mixtă grupului Ford, pentru cel puţin 315 milioane de dolari', se arată într-o declaraţie a Sollers. 

Pierderile societăţii mixte în 2014 s-au situat la 3,7 miliarde de ruble (72 milioane de dolari), faţă de un profit net de 3,3 miliarde de ruble în 2013. 

În Rusia, Ford Sollers are două fabrici, unde sunt produse modelele Kuga, Explorer, S-MAX, Galaxy, Transit, Tourneo Custom, Focus şi Mondeo. 

Pe lângă scăderea vânzărilor, producătorii auto prezenţi în Rusia se confruntă cu diminuarea marjelor de profit cu 10-15%, din cauza deprecierii rublei, care a majorat costul componentelor din import. 

Companiile auto au început din 2014 să reducă producţia şi numărul de angajaţi la fabricile din Rusia. Pentru a contracara aceste tendinţe, Guvernul de la Moscova a anunţat că va acorda producătorilor auto subvenţii de zece miliarde de ruble (166 milioane de dolari) pentru a sprijini industria auto. 

Vânzările de automobile în Rusia sunt în cădere liberă din cauza crizei economice, care se traduce printr-o depreciere puternică a rublei. Economia Rusiei suferă de pe urma scăderii preţului petrolului, dar şi de pe urma sancţiunilor impuse de Occident pentru rolul Moscovei în conflictul din Ucraina. 

Vânzările auto s-ar putea contracta, anul acesta, cu 24%, la 1,89 milioane de unităţi, după un declin de 10% în 2014, conform estimărilor analiştilor. Declinul economiei şi deprecierea rublei au determinat producătorii auto să-şi reducă producţia, să ofere reduceri sau să scadă preţurile. 

În România, Ford a demarat producţia la fabrica din Craiova în 2012, odată cu lansarea modelului B-Max, care este primul produs al acestei fabrici şi prima maşină românească de 5 stele EuroNCAP. Tot în 2012, Ford a început să producă la Craiova şi motorul EcoBoost.

SURSA: Agerpres