Sollers a semnat cu Ford un memorandum de înţelegere ce prevede înfiinţarea unei societăţi mixte care va produce vehicule în Rusia, oprind astfel discuţiile cu producătorul auto italian Fiat spA de înfiinţare a unui joint-venture.

Sollers şi Ford vor asambla şase modele de vehicule la societatea mixtă. Producătorul rus va începe producerea a două modele noi, Explorer şi Transit Van, la facilităţile sale de producţie din Tatarstan în 2012, susţine ‘Kommersant’.

De asemenea, va fi produs un model nou, un sedan B+, care nu a mai fost prezentat pe nici o piaţă. Acest model nou reprezintă pentru Ford un rival pentru vehiculele vândute în Rusia de Volkswagen (modelul Polo), precum şi pentru alte maşini low-cost, dar va apărea pe piaţă numai în 2014, susţine publicaţia ‘Kommersant’.

Principalul scop al societăţii mixte înfiinţate de Sollers şi Ford este majorarea cotei de piaţă în Rusia a producătorului auto american de la 4,7 la 9% , se arată în publicaţia rusă.

Vânzările de maşini şi vehicule comerciale uşoare în Rusia ar putea înregistra o creştere de 14,8% în acest an, la 2,19 milioane de unităţi, a anunţat recent Alexei Rakhmanov, şeful departamentului auto din ministerul Industriei şi Comerţului.

Alexei Rakhmanov a explicat că estimarea se bazează pe toate programele adoptate de statul rus pentru a sprijini industria auto, inclusiv programul ‘Rabla’ şi programul de achiziţionare de vehicule pentru ministere şi departamente.

În încercarea de a stimula vânzările de autovehicule, afectate de criza economică, guvernul rus a lansat, în martie 2010, un program de tip ‘Rabla’, similar cu programele care au dus la creşterea vânzărilor de autovehicule în Europa şi SUA.

Astfel, cei care renunţă la un autovehicul mai vechi de 10 ani vor primi un certificat pentru 50.000 de ruble (aproximativ 1.670 dolari) cu care să achiziţioneze unul dintre cele 66 de modele de autoturisme produse în Rusia. Banii oferiţi de guvernul rus reprezintă aproximativ a şasea parte din preţul unui Logan sau al unui Sandero.

Renault Logan a fost în decembrie 2010 pe locul şase în topul celor mai bine vândute maşini în Rusia, cu 6.743 de unităţi, în creştere cu 31% faţă de perioada similară din 2009, conform datelor publicate recent de Automobile Manufacturers Committee (AEB).

Pe ansamblu anului 2010, producătorul auto român s-a clasat tot pe locul şase în topul celor mai bine vândute mărci din Rusia, cu 62.862 de unităţi, în creştere cu 17% faţă de 2009.

În 2010, pe primele patru locuri în topul celor mai bine vândute maşini în Rusia au fost modelele LADA fabricate de producătorul auto rus AvtoVAZ (unde Renault deţine 25%), pe locul cinci s-a situat Ford Focus (cu 67.041 unităţi, în creştere cu 29% faţă de 2009) iar pe locul VI a fost Renault Logan (cu 62.862 unităţi). În decembrie 2010, Ford Focus a înregistrat o creştere a vânzărilor de 81%, la 8.359 unităţi.
SURSA: Agerpres

Te-ar putea interesa și: