Norges Bank Investment Management, divizia Băncii Centrale a Norvegiei care se ocupă de gestionarea fondului de 900 de miliarde de dolari, a informat că în urma avansului de pe burse, după victoria lui Donald Trump în alegeri, Fondul a câştigat anul trecut 447 de miliarde de coroane norvegiene – 53 de miliarde de dolari.

Investiţiile în acţiuni au generat un randament de 8,7%, cele în bonduri un randament de 4,3% iar cele în imobiliare un randament de 0,8%, a precizat NBIM.

'Randamentul din 2016 a fost caracterizat de scăderea ratelor dobânzilor pe plan global, în primul semestru al anului, şi de avansul puternic al pieţelor bursiere, an ultima parte a anului', a afirmat directorul general Yngve Slyngstad.

Câştigul vine după ce anul trecut Guvernul norvegian a fost nevoit să scoată bani din fondul de investiţii – 101 miliarde de coroane norvegiene – pentru prima dată de la înfiinţare, pentru a acoperi o parte din veniturile pierdute ca urmare a scăderii preţului petrolului.

Fondul suveran de investiţii al Norvegiei a fost înfiinţat în anii 1990 drept principalul vehicul de investiţii pentru veniturile din petrol ale Norvegiei. În ultimul deceniu valoarea fondului s-a dublat, ajungând la 900 de miliarde de dolari.

La sfârşitul anului trecut, 62,5% din investiţiile fondului erau în acţiuni, în creştere de la 60,6%, în timp ce investiţiile în active cu venituri fixe au scăzut până la 34,3% de la 36,3% anterior. Restul de 3,2% din investiţii erau în imobiliare. AGERPRES