Fondul Proprietatea va vinde participaţia la OMV Petrom printr-o ofertă privind atât acţiuni, cât şi Certificate de Depozit Globale (Global Depositary Receip – GDR, n.r.), oferta urmând să fie încheiată în trimestrul 4 al acestui an, se arată într-un anunţ publicat, vineri, pe site-ul Bursei de Valori Bucureşti (BVB). 

'Oferta va fi constituită doar din acţiunile deţinute de Fond. Compania nu va face o majorare de capital în legatură cu oferta publică şi nu va primi niciun venit din aceasta. Acţiunile şi GDR-urile vor fi oferite către investitori persoane fizice şi investitori instituţionali în Romania prin intermediul unei oferte publice (…) Reducerea parţială a participaţiei Fondului în OMV Petrom S.A. are în vedere creşterea numărului acţiunilor libere la tranzacţionare ('free float') ale Companiei', se arată în document 

Potrivit sursei citate, Fondul deţine la acest moment aproximativ 19% din capitalul social emis al Societăţii (reprezentând 22,87% din NAV-ul Fondului la 31 August 2016) şi urmăreşte creşterea lichidităţii acţiunilor Societăţii şi în acelaşi timp să rămână un investitor pe termen lung dedicat dezvoltării cu succes a Societăţii. 

'Acţionarii OMV Petrom S.A. au confirmat printr-o decizie în cadrul Adunării Generale a Acţionarilor susţinerea acestora pentru admiterea GDR-urilor Societăţii la listare pe listă oficială a UK Financial Conduct Authority şi la tranzacţionare pe piaţa principală a instrumentelor financiare listate la London Stock Exchange, în plus faţă de listarea existentă a acţiunilor sale ordinare la Bursa de Valori Bucureşti. Oferta se aşteaptă să fie încheiată în trimestrul 4 din 2016, în funcţie de condiţiile de piaţă, aprobarea Prospectului de către Autoritatea de Supraveghere Financiară din România şi de confirmarea de către UK Listing Authority a eligibilităţii Societăţii pentru admiterea pe lista oficială a UK Financial Conduct Authority', menţionează Fondul Proprietatea. 

În privinţa participaţiei rămase în OMV Petrom S.A., Fondul a fost de acord cu o perioada de interdicţie spre vânzare de 360 zile de la data închiderii ofertei, sub rezerva anumitor excepţii. 

'În cadrul ofertei, Goldman Sachs International va acţiona ca Sole Global Coordinator şi ca Joint Bookrunner al tranzacţiei, iar Banca Comercială Română, Erste Group şi WOOD & Company vor acţiona ca Joint Bookrunners. Detalii complete cu privire la oferta vor fi incluse în Prospectul ce urmează a fi publicat în perioada următoare', precizează documentul.

 

UPDATE: 

Fondul Proprietatea (FP) îşi menţine interesul de a vinde și participaţiile deţinute la subsidiarele Electrica, precum şi la alţi distribuitori de electricitate şi gaze naturale, au declarat reprezentanţii Fondului. 

„FP analizează în mod regulat piaţa în vederea realizării unor potenţiale tranzacţii la nivelul companiilor din portofoliu, cu scopul generării de valoare pentru acţionarii săi şi creşterii "free float"-ului pe piaţa de capital. După cum am menţionat în trecut, ne menţinem interesul de a vinde participaţiile deţinute la subsidiarele Electrica, precum şi la alţi distribuitori de electricitate şi gaze. Atunci când vor exista evoluţii semnificative, cu impact material, privind astfel de tranzacţii, vom anunţa ca de obicei întreaga piaţă, prin intermediul unui raport curent', au precizat oficialii FP.