Fondul Proprietatea se va lista la BVB în următorul an de zile, şi pe o bursă străină în maxim patru ani, a declarat David Smart, reprezentant al Franlkin Templeton, compania care a fost desemnată pentru administrarea Fondului.

Potrivit lui Smart, listarea depinde de condiţiile pieţei. „Listarea Fondului Proprietatea pe bursa din România se va produce într-un an. Cred că în termeni de îmbunătăţire a cererii pentru acţiunile fondului ar fi extraordinar ca acesta să fie listat şi pe o bursă străină, dar acest obiectiv este unul pe termen lung, de doi-trei până la patru ani” a declarat el.

Deblocarea procesului de listare a fondului a avut loc în cadrul şedinţei Adunării Generale a Acţionarilor de astăzi, ocazie cu care reprezentanţii Ministerului Finanţelor, cu o pondere de peste 50% din acţiuni, au fost de acord ca Franklin Templeton să devină administrator. Iniţial, reprezentanţii ministerului nu au avut mandat de la guvern să participe şi, implicit, să voteze în cadrul AGA.

Dana Lulache, director general al FP a precizat că că suma rezultată din tranzacţia cu pachetele de acţiuni de la companiile de electricitate CEZ Distribuţie, CEZ Vânzare şi CEZ Servicii va fi înregistrată în bilanţul de profit pe 2009, din care vor fi distribuite şi dividende acţionarilor. David Smart a declarat însă că aceşti bani vor fi plasaţi în depozite bancare şi obligaţiuni cu scadenţă pe un termen mai îndelungat.

Franklin Templeton va urma să administreze activele de 11 miliarde lei ale Fondului, dar şi banii obţinuţi din vânzarea acţiunilor la companiile CEZ.