'În continuarea anunţului din data de 21 aprilie 2015, Fondul Proprietatea anunţă astăzi (joi – n.r.) publicarea unui prospect în legătură cu solicitarea sa de admitere la tranzacţionare pe Secţiunea Specialist Fund Market a London Stock Exchange a Certificatelor de Depozit Globale (GDR) având drept suport acţiuni emise de acesta. Se preconizează că Admiterea la Tranzacţionare va avea loc în data de 29 aprilie 2015', se spune în raport.

Potrivit unui raport remis marţi Bursei de Valori Bucureşti, cererea de admitere la tranzacţionare pe secţiunea SFM a London Stock Exchange se va realiza pentru până la 81.228.524 GDR, reprezentând acţiuni ordinare ale Fondului Proprietatea, fiecare cu o valoare nominală de 0,95 lei şi oferind un drept de vot în cadrul adunării generale a Acţionarilor Fondului, unde 1 GDR reprezintă 50 de acţiuni. Ulterior admiterii la tranzacţionare, GDR vor fi tranzacţionate în dolari, cu simbolul "FP".

GDR vor fi emise periodic, după indisponibilizarea acţiunilor la Raiffeisen Bank, în calitate de custode al depozitarului GDR. GDR vor fi emise în temeiul unui contract de depozitare ce va fi semnat între FP şi The Bank of New York Mellon, în calitate de depozitar GDR.

Jefferies International Limited a fost desemnată să acţioneze în calitate de unic consultant financiar din Marea Britanie în ceea ce priveşte admiterea la tranzacţionare. Clifford Chance Badea SCA şi Clifford Chance LLP oferă consultanţă cu privire la aspectele legislative din România, SUA şi Marea Britanie.

Fondul Proprietatea este o societate de investiţii de tip închis, în supravegherea Autorităţii de Supraveghere Financiară din România (ASF). Fondul Proprietatea a fost înfiinţat de statul român cu principalul scop de a oferi compensaţii persoanelor ale căror proprietăţi imobiliare au fost confiscate în mod abuziv de statul român în perioada regimului comunist şi care nu mai puteau face obiectul unor restituiri în natură.

Facilitatea GDR se va limita la o treime din capitalul social emis al FP, conform reglementărilor din România privind valorile mobiliare. În primele 90 de zile de la admiterea la tranzacţionare, The Bank of New York Mellon, depozitarul GDR, va renunţa la comisioanele de emitere a GDR. Depozitarul GDR se aşteaptă să înceapă acceptarea solicitărilor de depozit/emitere GDR începând cu deschiderea programului din data sau în jurul datei de 27 aprilie 2015.

FP va fi unul dintre cele mai mari fonduri (în ceea ce priveşte valoarea activului) tranzacţionat pe London Stock Exchange, cu o valoare a activului net de 12,6 miliarde lei (3,1 miliarde dolari) la 31 martie 2015 şi o capitalizare bursieră de 9,6 miliarde lei (2,35 miliarde dolari) la 17 aprilie 2015.

Portofoliul FP este administrat de Franklin Templeton Investment Management Limited, companie din Marea Britanie, filială deţinută de Franklin Templeton Investments acţionând prin intermediul sucursalei din Bucureşti. Franklin Templeton Investments oferă servicii de administrare a investiţiilor la nivel intern şi internaţional pentru clienţi din domeniul retail, instituţional şi al fondurilor suverane, în peste 150 de ţări şi avea la nivelul datei de 31 decembrie 2014 active în administrare în valoare de 880,1 miliarde dolari. AGERPRES