”Franklin Templeton Investment Management Ltd. United Kingdom Sucursala Bucureşti, în calitate de Administrator de Investiţii al Fondul Proprietatea, doreşte să informeze acţionarii că, în conformitate cu angajamentul său continuu de a creşte valoarea pentru acţionari şi de a creşte lichiditatea activelor din portofoliul Fondului, Fondul analizează strategic opţiunile sale privind participaţia pe care o deţine în SPEEH Hidroelectrica. Fondul deţine în prezent 19,94% din capitalul social subscris al societăţii (reprezentând 32,01% din VAN-ul Fondului la 30 iunie 2017)”, se arată în document. 

Potrivit sursei citate, analiza este în faza preliminară şi nu există calendar definit în ceea ce priveşte luarea unei decizii. 

”Anunţuri ulterioare vor fi făcute la momentul la care va fi necesar. Cu toate acestea, trebuie menţionat că Citigroup Global Markets Limited şi UBS Limited au fost desemnaţi în calitate de consultanţi financiari în legătura cu tranzacţia preconizată”, menţionează sursa citată. 

Conform unui comunicat din 6 septembrie, Fondul Proprietatea îşi exprimă "indignarea totală" faţă de eliminarea Oanei Truţă din Consiliul de Supraveghere al Hidroelectrica la data de 31 august 2017 şi consideră că acţiunile întreprinse de Ministerul Energiei sunt nefondate şi abuzive, potrivit unui comunicat al FP. 

"La AGA Hidroelectrica din 31 august 2017, Ministerul Energiei, reprezentând statul român ca acţionar majoritar al Hidroelectrica, şi-a aprobat propria propunere de atragere a răspunderii doamnei Oana Truţă, membră a Consiliului de Supraveghere Hidroelectrica. Această situaţie a declanşat automat revocarea doamnei Truţă din funcţia de membru al Consiliului. Fondul Proprietatea îşi exprimă indignarea totală faţă de eliminarea Oanei Truţă din Consiliul de Supraveghere al Hidroelectrica la data de 31 august 2017 şi consideră că acţiunile întreprinse de Ministerul Energiei sunt nefondate şi abuzive", se spune în comunicat. 

FP subliniază că propunerea Ministerului Energiei nu include motivaţia pentru iniţierea procedurii judiciare împotriva Oanei Truţă. 

"De asemenea, ministerul şi Hidroelectrica au ignorat dreptul legal la informare, blocând accesul Fondului Proprietatea la documentaţia AGA. Fondul Proprietatea consideră că aceste acţiuni reprezintă represalii din partea Ministerului Energiei pentru a înlătura un membru al Consiliului de Supraveghere care, prin exercitarea atribuţiilor sale legale, de administrare, s-a opus acţiunilor anumitor membri ai organelor societare care au ameninţat implementarea principiilor de guvernanţă corporativă în Hidroelectrica. Trebuie remarcat faptul că doamna Truţă este, în fapt, cel mai experimentat membru al Consiliului de Supraveghere al Hidroelectrica, având mai multe mandate de membru în Consiliu în slujba companiei, începând cu martie 2011 şi până în prezent, şi s-a ocupat de companie chiar şi în perioada procesului de reorganizare a acesteia. Acţiunea luată de Ministerul Energiei reprezintă un atac suplimentar asupra implementării principiilor de guvernanţă corporativă", se menţionează în document. 

FP atrage atenţia asupra faptului că Ministerul Energiei a votat favorabil numirii Oanei Truţă în poziţia de membru al Consiliului Hidroelectrica, atât în data de 3 iulie 2017, cât şi pe 3 august 2017, potrivit Agerpres.

"Recent, Fondul a iniţiat mai multe acţiuni în instanţă împotriva deciziilor luate în cadrul AGA şi de către Consiliul de Supraveghere pentru încălcarea normelor de guvernanţă corporativă, iar această acuzaţie nefondată la adresa unui membru al Consiliului nominalizat de Fond poate fi văzută drept o formă de represalii. Doamna Oana Truţă s-a opus pe bună dreptate numărului tot mai mare de acţiuni care încalcă legislaţia privind guvernanţa corporativă, care au fost luate de Ministerul Energiei în cadrul Hidroelectrica de la începutul anului", afirmă FP, conform sursei citate.