Conform cotaţiilor înregistrate la închiderea şedinţei de vineri a bursei de la Atena, valoarea din HFSF a principalelor bănci elene – Alphabank, Piraeus Bank, National Bank of Greece şi Eurobank Ergasias – se situa sub şapte miliarde de euro, faţă de 19,7 miliarde de euro în iunie 2014 şi 22,6 miliarde de euro la sfârşitul lui 2013.

În acest moment, pierderile sunt doar pe hârtie şi, dacă negocierile dintre Atena şi reprezentanţii UE, BCE şi FMI se finalizează cu succes, bursa va putea rapid să recupereze pierderile de săptămâna aceasta, iar valoarea Fondului de Stabilitate Financiară va creşte din nou.

În acest moment, HFSF controlează 66,9% din Piraeus Bank, 66,4% din Alpha, 57,2% din National Bank of Greece şi 35,4% din Eurobank. Declinul acţiunilor la bursă a fost provocat de temerile privind un control mai strâns al Guvernului, după ce premierul Alexis Tsipras a tot repetat că statul va exercita un control strict asupra băncilor şi va face schimbări în conducerea acestora. Un alt motiv l-a constituit majorarea creditelor neperformante şi deteriorarea condiţiilor de lichiditate, în primele săptămâni din ianuarie ieşirile din depozitele băncilor elene s-au ridicat la cel puţin opt miliarde de euro.

Surse anonime anunţau recent că liderii Mecanismului Unic de Supraveghere Bancară (SSM) au cerut băncilor elene să urmărească cu atenţie situaţia lichidităţilor, în condiţiile în care principalele patru bănci au o limită de trei miliarde de euro a valorii obligaţiunilor pe termen scurt pe care le pot folosi ca garanţii pentru a obţine fonduri de la BCE.

Înăsprirea nivelului lichidităţilor, pe fondul extinderii ieşirilor de capital din depozite, a forţat băncile elene să-şi majoreze în noiembrie împrumuturile de la BCE cu 25%, la 56 miliarde de euro. Accesul băncilor la finanţarea BCE este dependent de menţinerea Greciei în programul de asistenţă financiară.

În total, de la debutul crizei datoriilor suverane în 2010 şi până în 2014, băncile greceşti au pierdut depozite în valoare de aproximativ 90 de miliarde de euro sau 30% din depozitele bancare, parţial din cauza ieşirilor de capital cauzate de temerile privind ieşirea ţării din zona euro.

Aproximativ 17 miliarde de euro au revenit în sistemul bancar elen după alegerile din iunie 2012, care au atenuat îngrijorările potrivit cărora Grecia va părăsi zona euro.

Principalele bănci din Grecia sunt prezente şi pe piaţa din România: National Bank of Greece (NBG), acţionar majoritar la Banca Românească, EFG Eurobank, care controlează Bancpost, Alpha Bank, Piraeus Bank şi ATE Bank (fosta Mindbank).

SURSA: Agerpres