Christine Lagarde, care a participat la lucrările summitului la nivel înalt al celor 21 de state din grupul de cooperare Asia-Pacific de la Vladivostok, a lăudat statele din zona euro care se confruntă cu dificultăţi financiare – Spania şi Italia – că au adoptat măsuri pentru a-şi pune în ordine finanţele publice, meritând astfel ajutor de la uniunea monetară.

Dar, în ciuda presiunilor exercitate asupra Madridului de a solicita un pachet complet de asistenţă financiară, şeful FMI a sugerat că există posibilitatea implicării instituţiei în programul BCE de a achiziţiona nelimitat bonduri ale statelor din zona euro.

Consiliul guvernatorilor BCE a creat joi un nou program de achiziţionare a bondurilor, numit Outright Monetary Transactions (OMT), care va înlocui precedentul program şi va ajuta BCE să cumpere nelimitat obligaţiuni cu scadenţă între un an şi trei ani.

Ţările care doresc ca BCE să le achiziţioneze obligaţiunile vor trebui să accepte anumite condiţii, care vor fi parţial monitorizate de FMI, a explicat şeful BCE, Mario Draghi, adăugând că aceste achiziţii nu vor duce la tipărirea suplimentară de bani pentru cele 17 state ale zonei euro. Draghi a dat asigurări că BCE va ajuta numai statele care acceptă şi implementează condiţiile stricte, iar fondurile de salvare ale zonei euro vor achiziţiona, de asemenea, obligaţiuni. 

"Ceea ce a anunţat săptămâna trecută BCE reprezintă o indicaţie precisă a cadrului în care instituţia va fi un jucător activ în vederea restabilirii economiei zonei euro. Părerea noastră este că partenerii noştri din zona euro ştiu acum exact ce trebuie să facă. FMI este gata să ajute şi să ofere asistenţă în proiectarea şi monitorizarea implementării programelor BCE", le-a declarat Lagarde jurnaliştilor, potrivit Agerpres.