Confruntat cu amploarea recesiunii din zona euro, în special în Grecia, FMI a recunoscut la sfârşitul lui 2012 că a subestimat impactul măsurilor de austeritate asupra creşterii economice şi în ultima vreme a recomandat chiar unor ţări să încetinească ritmul de reducere a deficitelor.

‘Ritmul optim al ajustării depinde de starea economiei, de situaţia în care se află finanţele publice şi de amploarea presiunilor pieţei’, se arată în raportul elaborat de experţii Fondului. Potrivit documentului, chiar şi pentru ţările care se luptă să păstreze încrederea investitorilor, introducerea unor ‘limite de viteză’ în procesul de consolidare ar putea fi o idee bună pentru a evita sufocarea creşterii până la punctul în care orice reducere a datoriei ar putea fi contraproductivă.

În timp ce ţările care au pierdut încrederea investitorilor ar putea să nu aibă altă alegere decât să-şi reducă rapid datoria, FMI susţine că guvernele care îşi permit ar trebui să ţintească spre o ‘austeritate pe termen mediu’ însoţită de câteva mici măsuri imediate pentru a dovedi investitorilor să sunt serioase cu privire la consolidare. Pe de altă parte, criza a arătat că stimulente fiscale pot fi eficiente în stimularea economiei în timpul unei recesiunii severe, în special atunci când dobânzile de referinţă sunt la un nivel apropiat de zero. De asemenea, achiziţiile de obligaţiuni guvernamentale derulate de Băncile centrale pot ajuta la revenirea pieţelor financiare, cu condiţia ca investitorii să aibă încredere că guvernele sunt serioase cu privire la reducere ulterioară a deficitelor.

Potrivit FMI, una din concluziile trase de pe urma crizei este că ţările trebuie să păstreze un nivel al datoriei mai mic decât se credea anterior, astfel încât să poată răspunde la eventualele şocuri. De asemenea, guvernele ar trebui să acorde o atenţie mai mare la nivelul datoriilor din sectorul privat precum şi la datoriile guvernelor locale şi regionale, lucru care va necesita o mai bună transparenţă fiscală. AGERPRES