Fondul Monetar Internațional a fost parte din primele două pachete de salvare a Greciei, dar există îndoieli în privinţa angajamentului său pentru un al treilea ajutor acordat Atenei.

Comisia Europeană a anunţat vinerea trecută că Fondul participă pe deplin la discuțiile de salvare între Grecia și creditorii săi internaționali, începute în ultima săptămână a lunii iulie. O zi mai devreme, Financial Times, care cita un rezumat al unei reuniuni a board-ului FMI, a declarat că Fondul nu ar putea adera oficial la discuții până când Grecia va fi de acord cu reforme cuprinzătoare.

Thomas Ostros, oficial al Fondului a spus că a existat un "puternic suport FMI pentru a fi parte dintr-un nou program de împrumut, dar acest lucru va necesita mai mult timp", potrivit unui interviu acordat în ediția de joi a publicaţiei suedeze Dagens Nyheter.

"Va fi o discuție în timpul verii iar la toamnă consiliul va lua o decizie", a spus el.

Atena are nevoie de până la 86 de miliarde de euro în ajutor în ceea ce ar fi cel de-al treilea plan de salvare din 2010 până în prezent.

Ostros, fost ministru, a declarat ca există riscul ca un nou pachet de ajutor să întârzie, cu excepția cazului în care Grecia adoptă reforme dureroase.

"Nu poate fi ceva care să îi forţeze. Grecia trebuie să gestioneze problema. Iar guvernul grec nu este încă acolo", a spus oficialul suedez.

"… Ei au un sector public ineficient, corupția este o problemă relativ mare și sistemul de pensii este mai scump decât în ​​alte țări."