O echipă a FMI vizitează Bucureştiul în perioada 14-16 decembrie pentru a continua lucrările tehnice pe bugetul pe 2010 alături de experţii Ministerului Finanţelor şi pentru a pregăti cea de-a doua evaluare a acordului stand-by, care ar putea avea loc în ianuarie, după formarea unui nou guvern.

„În perioada 14-16 decembrie, o mică echipă de tehnicieni ai FMI şi Comisiei Europene va vizita Bucureştiul. Vor continua lucrările tehnice pe bugetul pe 2010 cu experţii Ministerului Finanţelor Publice. Această vizită tehnică face parte din dialogul continuu cu autorităţile române. Totodată, vizita va pregăti misiunea de finalizare a celei de-a doua evaluări a Acordului Stand-By. Datele misiunii de evaluare nu au fost stabilite încă. Misiunea de evaluare ar putea reveni în ianuarie, după formarea unui nou cabinet şi elaborarea programului de guvernare”, a declarat într-un comunicat Tonny Lybek, reprezentanul regional al FMI pentru România şi Bulgaria. Şi Jeffrey Franks, şeful misiunii FMI din România este aşteptat la Bucureşti.

Oficialul a afirmat, săptămâna trecută, că FMI nu a fixat o dată pentru o nouă misiune la Bucureşti, dar este gata să trimită reprezentanţi atunci când şi autorităţile locale vor fi pregătite.

Întrebat care este probabilitatea ca o misiune a Fondului să sosească în România până la finele anului, Lybek a declarat atunci că nu crede că este corect să se discute despre probabilităţi.

România are un acord cu FMI pe doi ani, pentru 12,95 miliarde euro, pachetul total de finanţare externă, de la Fond, Uniunea Europeană, BM şi BERD, urmând să ajungă la 19,95 miliarde euro.

Cea de-a doua evaluare a acordului stand-by a fost amânată în noiembrie, din cauza absenţei unui guvern.

SURSA: Mediafax