Achitarea de către Grecia a tranşei datorate Fondului Monetar Internaţional, de 1,6 miliarde de euro scadentă pe 30 iunie, este puţin probabilă, dar asta nu va echivala cu intrarea imediată în incapacitate de plată, a afirmat, luni, Ewald Nowotny, membru în Consiliul guvernatorilor BCE, transmite Reuters. "În acest moment există o procedură a FMI prin care nu se declară imediat falimentul unui stat, dar, fireşte, cu cât sunt ratate mai multe termene limită, cu atât mai dificilă devine situaţia", a avertizat Nowotny, care este şi guvernator al Băncii Centrale a Austriei.

Dacă grecii vor vota pentru respingerea unui acord cu creditorii internaţionali la viitorul referendum, va fi limitat 'orice avans constructiv' pentru detensionarea situaţiei, a afirmat oficialul FMI. "Este cât se poate de evident că, atunci, posibilităţile pentru noi soluţii constructive sunt foarte limitate", le-a declarat jurnaliştilor Nowotny, apreciind situaţia din Grecia ca fiind "extrem de dramatică".

Decizia surprinzătoare a şefului Guvernului elen, Alexis Tsipras, de a anunţa organizarea unui referendum având ca temă ultima ofertă de acord făcută Greciei de către creditorii săi a provocat stupoare şi i-a determinat pe europeni să lase să expire, marţi seară, programul de asistenţă financiară de care beneficia Grecia.

Luni dimineaţă, indicele principal DAX 30 al Bursei de la Frankfurt a scăzut cu 4%, în timp ce, la Paris, indicele principal CAC 40 înregistra un declin de 4,7%. În Asia, bursa japoneză a închis în scădere cu 2,9%, indicele Hang Seng a închis prima şedinţă de luni în scădere cu 2,5%, iar la Bursa de la Shanghai s-a înregistrat un recul de 3,34%. "Pe termen scurt, vom vedea o înrăutăţire a încrederii pe pieţe. Bondurile suverane, băncile din statele de la periferia zonei euro vor fi cele mai afectate de incertitudini', a apreciat analistul Jacopo Ceccatelli, de la Marzotto SIM SpA, în Milano.

La sfârşitul anului trecut cea mai mare expunere la Grecia o aveau HSBC Holdings Plc şi Credit Agricole SA, de cinci miliarde de euro şi, respectiv, 4,2 miliarde de euro, au anunţat recent analiştii de la Berenberg. Astăzi  acţiunile HSBC şi Credit Agricole au scăzut cu 2,5% şi, respectiv, 8%.

Sursa: AGERPRES


Te-ar putea interesa și: