Rusia şi Turcia şi-au extins de asemenea rezervele de aur în noiembrie, la 44,78 milioane de uncii şi, respectiv, 16,39 milioane de uncii.

Băncile centrale cumpără metalul preţios după ce preţul unciei de aur scăzut luna trecută cu 6,8%, investitorii anticipând că Rezerva Federală a SUA va majora în decembrie rata dobânzii.

'Tendinţa de majorare a achiziţiilor de aur va continua. Statele emergente, cum ar fi Rusia, China şi Kazahstan, au nevoie pe termen lung să-şi majoreze rezervele de aur din motive strategice', a apreciat analistul Feifei Li, de la Barclays Plc.

Băncile centrale şi alte instituţii şi-au majorat achiziţiile de aur în trimestrul trei din 2015 la un nivel ridicat record, pentru a-şi diversifica active, se arată într-un raport al Consiliului Mondial al Aurului – WGC. Kazahstanul are aproximativ 27% din rezervele sale în aur, în timp ce Rusia are 13% şi China aproximativ 2%. Cel mai ridicat nivel se înregistrează în SUA – 73%.

În 3 decembrie, uncia de aur a scăzut la 1.046,44 dolari, cel mai redus nivel înregistrat din februarie 2010. Marţi, uncia de aur se tranzacţiona la 1.077,95, conform datelor Bloomberg.

Preţul aurului, o valoare de refugiu în perioade de turbulenţe economice, a scăzut semnificativ în ultimele luni şi este departe de recordul de 1.921 dolari pe uncie stabilit în luna septembrie 2011. Analiştii sunt de părere că printre motivele care stau la baza scăderii preţului aurului se numără aprecierea dolarului şi scăderea cererii de aur pe piaţa din Asia. AGERPRES