O echipă de experţi de la Fondul Monetar Internaţional a început marţi o vizită de lucru în Ucraina pentru a evalua situaţia economică şi a demara negocierile pentru un nou program de asistenţă financiară.

"Sunt impresionat de hotărârea autorităţilor ucrainene, de responsabilitatea lor şi de angajamentul faţă de un program de reforme economice", se arată într-un comunicat semnat de directorul departamentului european al FMI, Reza Moghadam.

"FMI este gata să ajute poporul ucrainean şi să sprijine programul economic al autorităţilor pentru a pune Ucraina pe o traiectorie de creştere sustenabilă protejând în acelaşi timp persoanele sărace şi vulnerabile", se mai arată în comunicat.

Noua putere de la Kiev susţine că visteria statului este aproape goală după înlăturarea de la putere a lui Viktor Ianukovici, în data de 22 februarie. FMI, SUA şi UE au apreciat că Ucraina trebuie să se angajeze să deruleze reforme de amploare, inclusiv majorarea preţurilor la energie, pentru a putea obţine un program de sprijin financiar.

Separat, Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) a promis că va acorda Ucrainei un pachet de sprijin în valoare de cinci miliarde de euro pe o perioadă de şase ani, cu condiţia ca Ucraina să intre într-un program cu FMI şi să facă eforturi mai mari pentru a combate corupţia.

Noul Guvern interimar de la Kiev a anunţat că vrea să obţină de la FMI 15 miliarde de dolari pentru a evita intrarea în incapacitate de plată, iar ministrul ucrainean de Finanţe, Oleksander Shlapak, a estimat că, în cel mai optimist scenariu, Ucraina va primi bani de la FMI abia în luna aprilie.Agerpres