Datele PIB sub aşteptări din primul trimestru arată că economia ar putea scădea cu mai mult de 4,1% în 2009, prognoză pe care FMI a anunţat-o după încheierea negocierilor cu autorităţile române din martie, a declarat pentru MEDIAFAX reprezentantul FMI pentru România şi Bulgaria, Tonny Lybek.

„Când am venit aici în martie să negociem programul cu autorităţile, pe baza informaţiilor pe care le-am avut la acea vreme, am avut o proiecţie de creştere economică pentru 2009 de -4,1%, iar pentru 2010 de creştere zero”. (…) Creşterea ar putea fi chiar mai mică în acest an. Exact care va fi cifra vom afla la începutul lunii august când va veni misiunea FMI pentru revizuire. Până atunci vom monitoriza foarte atent situaţia şi ne vom uita la ceea ce numim indicatori de mare frecvenţă, producţia industrială, ordine noi, sentimentul de piaţă, pentru a vedea exact unde vom ajunge la finele anului 2009″, a spus Lybek.

El a reiterat că FMI anticipează un declin al economiei pe parcursul anului 2009 şi în prima parte a anului 2010, iar PIB-ul va reveni pe creştere pozitivă în semestrul al doilea al anului viitor.

„Datele privind scăderea PIB din primul trimestru, de 6,2%, publicate recent, arată puţin mai rău decât ne-am aşteptat. Acest lucru înseamnă că monitorizăm sutuaţia foarte îndeaproape. Există întotdeauna incertitudine legată de aceste proiecţii şi întotdeauna trebuie să ai o bandă în jurul acestei prognoze centrale”, a mai spus Lybek.

Economia s-a contractat cu 6,2% în primul trimestru din 2009, comparativ cu perioada similară a anului trecut, mai puţin faţă de estimarea anterioară publicată de Institutul Naţional de Statistică, de 6,4%, declinul fiind determinat de scăderi mai accentuate în agricultură şi industrie.

Pentru acest an, FMI anticipează o contracţie a economiei de 4,1% în acest an, în timp ce prognoza Comisiei Europene este de -4%. Şi Comisia Naţională de Prognoză (CNP) are o estimare asemănătoare, cu o redeucere a PIB în termeni reali de 4%.

Pentru 2010, atât FMI, cât şi Comisia Europeană anticipează că economia va stagna, CNP anticipând o creştere de 0,1%.

În acelaşi timp, FMI se aţteaptă ca economia românească să-şi revină în 2011, când creşterea este estimată la 5%, susţinută de revigorarea cererii interne.

Autorităţile române au convenit, la finele lunii martie, cu reprezentanţii FMI asupra unui acord stand-by pe doi ani cu instituţia financiară pentru 12,95 miliarde euro, bani care intră în rezerva BNR, pachetul total de finanţare externă, de la Fond, Uniunea Europeană, BM şi BERD urmând să ajungă la 19,95 miliarde euro.

Programul de ajutor extern a fost aprobat de Consiliul Executiv al FMI de la Washington în 4 mai, iar prima tranşă a finanţării, de cinci miliarde euro, a fost disponibilă imediat şi a intrat la rezervele BNR.

Prima tranşă din împrumutul de cinci miliarde de euro acordat de Comisia Europeană va intra în România la începutul lunii iulie.

SURSA: Mediafax