În raportul său bianual privind stabilitatea financiară globală, FMI apreciază că băncile din zona euro trebuie să majoreze preţul unora din liniile lor de credite şi chiar să renunţe la unele activităţi pentru a putea sprijini investiţiile companiilor. Cu ocazia lansării acestui raport, José Vińals, director pentru stabilitate financiară la FMI, a declarat că deşi lumea are nevoie de dobânzi reduse pentru a sprijini creşterea, costurile de creditare reduse riscă să provoace acumularea unor noi dezechilibre.

Un studiu realizat de FMI în rândul a 300 de bănci din economiile avansate, arată că multe bănci din zona euro sunt într-o poziţie mai dificilă decât rivalele lor pentru a sprijini creditarea. În zona euro, bănci reprezentând aproximativ 60% din activele bancare nu au o profitabilitate sau rezerve de capital suficiente pentru a asigura o creştere a creditului de 5% pe an.

'Aceste bănci au nevoie de o restructurare fundamentală a modelului lor de afaceri, inclusiv o combinaţie între modificarea preţului actualelor linii de afaceri, realocarea capitalului în cadrul activităţilor, consolidare sau retragere' a subliniat José Vińals. Acesta a adăugat că testele de stres derulate de Banca Central Europeană reprezintă o oportunitate pentru a adresa slăbiciunile fundamentale care ţin pe loc creditarea la periferia zonei euro.

Raportul FMI recomandă organismelor de reglementare să se asigure că băncile au suficiente rezerve de capital pentru a furniza credite şi a relansa creşterea economică. De asemenea, FMI recomandă redublarea eforturilor pentru a limita asumarea de riscuri precum şi pentru o transparenţă mai mare în sectorul bancar. AGERPRES