Potrivit Bloomberg News, atacul a avut avut loc înainte de arestarea, la 14 mai, a fostului director al Fondului, Dominique Strauss-Kahn, acuzat de agresiune sexuală asupra unei cameriste a unui hotel din New York.
Expertul în securitate cibernetică Tom Kellerman, care a lucrat atât pentru Banca Mondială cât şi pentru FMI, a spus că scopul hackerilor a fost de a instala un software care să ofere unui stat acces la reţeaua FMI.
Accesul la sistemul informatic al Fondului ar fi oferit posibilitatea de a obţine date economice confidenţiale folosite de instituţia financiară pentru a promova stabilitatea ratelor de schimb, pentru a sprijini echilibrul comerţului internaţional şi pentru a oferi resurse privind remedierea crizelor apărute în balanţa de plăţi a statelor membre.
“A fost un atac cu ţintă”, a afirmat Tom Kellerman, care lucrează în prezent pentru un grup care se ocupă cu securitatea cibernetică, International Cyber Security Protection Alliance.
Atacul asupra FMI este cel mai recent dintr-o serie de atacuri care au avut ca ţinte instituţii şi companii de cel mai înalt profil, acţiunile având deseori ca scop furtul de date secrete care ar putea avea implicaţii economice puternice. Pe lista victimelor se numără Lockheed Martin Corp, Sony Corp şi Citigroup Inc.
Purtătorul de cuvânt al FMI, David Hawley, a spus sâmbătă că Fondul “este pe deplin funcţional”, în ciuda atacului. “Pot confirma că investigăm un incident”, a afirmat el, precizând că nu se află în poziţia de a oferi mai multe detalii. Biroul Federal de Investigaţii (FBI) din SUA s-a alăturat anchetei, a preciat un purtător de cuvânt al Departamentului american al Apărării.
Potrivit Bloomberg News, sistemul informatic al FMI ar fi fost atacat de hackeri “despre care se crede că ar avea legături cu un guvern străin”.
Sursa: Agerpres