Conform prognozelor FMI, Irlanda este singura ţară din Europa care va înregistra în acest an o creştere economică mai mare decât cea a României (5%), în timp ce pe ansamblu Europa va înregistra o creştere economică de 2% iar Europa Emergentă, regiune unde este inclusă şi România, va înregistra un avans al PIB de 3,5%. 

"Creşterea în Europa Emergentă este preconizată să rămână relativ stabilă la 3,5% în 2016 şi 3,3% în 2017. Activitatea în regiune a beneficiat de pe urma scăderii preţului petrolului şi revenirea graduală din zona euro, dar nivelul ridicat al datoriilor în sectorul companiilor afectează investiţiile private", se arată în raportul "World Economic Outlook". 

FMI avertizează că vârful de creştere economică înregistrat în acest an de România va fi urmat în 2017 de o încetinire până la 3,6%, însă chiar şi aşa România va înregistra anul viitor unul din cele mai ridicate ritmuri de creştere economică din Europa, la egalitate cu Irlanda, Letonia şi Polonia. 

Aceste cifre sunt similare cu cele prezentate luna trecută de şeful FMI pentru România, Reza Baqir, cu ocazia prezentării concluziilor misiunii FMI la Bucureşti, desfăşurată în perioada 2 – 14 martie. Potrivit reprezentantului FMI creşterea economică va fi axată pe consum şi se va situa la 4,2% în 2016 şi la 3,6% în 2017. 

La rândul său, Banca Mondială prognozează că ritmul de creştere economică al României va accelera la 4% în 2016, susţinut de politica fiscală expansionistă şi reformele de pe piaţa muncii, însă avertizează asupra riscului intrării României în procedura de deficit excesiv. 

În ceea ce priveşte evoluţia preţurilor de consum în România în acest an, estimările FMI au fost revizuite de la minus 0,2% în octombrie la minus 0,4%, astfel că România va fi una din puţinele state membre UE care va avea în 2016 o inflaţie medie anuală negativă. Pentru 2017 însă FMI estimează că preţurile de consum în România vor înregistra o creştere de 3,1%, cel mai puternic ritm de creştere a preţurilor din rândul statelor membre UE. 

De asemenea, FMI şi-a revizuit în urcare şi estimările privind deficitul de cont curent înregistrat de România în 2016, de la minus 1,5% în octombrie la minus 1,7%. Deficitul de cont curent se va accentua în 2017, când ar urma să ajungă la minus 2,5%. 

O veste bună o constituie scăderea ratei şomajului, care potrivit FMI ar urma să se reducă de la 6,8% în 2015 până la 6,4% în 2016 pentru a ajunge la 6,2% în 2017. 

La nivel global, FMI a revizuit în scădere la 3,2% estimările privind creşterea economiei mondiale în 2016. Noile estimări sunt mai mici 0,2 puncte procentuale faţă de datele revizuite din ianuarie şi cu 0,4 puncte procentuale faţă de raportul "World Economic Outlook" din octombrie. Pentru 2017, FMI mizează în prezent pe o creştere economică globală de 3,5%, cu 0,1 puncte procentuale mai puţin decât estima în ianuarie şi cu 0,3 puncte procentuale sub prognozele din octombrie. AGERPRES