Capital: Trebuie să începem cu chestiunea cea mai arzătoare la ordinea zilei: reîntregirea salariilor pentru bugetari şi returnarea banilor reţinuţi ilegal pensionarilor. Există sau nu există banii necesari?
Florin Georgescu: Există, nu există, această problemă este bătută-n cuie: toţi cei vizaţi îşi vor primi banii. Dar, lăsând gluma la o parte, credeţi că dacă nu ar fi existat această posibilitate, am fi reuşit noi să-i convingem pe cei de la FMI, de la Comisia Europeană şi de la Banca Mondială să fie de acord cu returnarea acestor bani? Să fim serioşi! Repet, această problemă este bătută-n cuie, cum se spune, şi oamenii îşi vor primi banii, aşa cum au anunţat, de altfel, atât premierul Victor Ponta, cât şi şeful Misiunii FMI, Jeffrey Franks. Practic, în luna iunie, bugetarii vor primi o majorare de 8%, iar în decembrie vor primi diferenţa, de 7,5%, cu care vor ajunge la nivelul salariilor din iunie 2010, când li s-au tăiat cele 25 de procente. Ca să risipim confuzia apărută în ultimele zile, salariile aferente lunii decembrie 2012 vor fi încasate de bugetari, aşa cum e normal, în ianuarie 2013. La rândul lor, pensionarii vor primi, începând cu luna iulie, în tranşe lunare, toţi banii care le-au fost reţinuţi ilegal începând din vara anului 2010. 
Capital: Apropo de negocierile cu creditorii internaţionali: aţi obţinut tot ce v-aţi propus? De fapt, în mare parte, doar aţi continuat şi aţi finalizat negocierile începute de guvernele precedente – Boc şi Ungureanu.
Florin Georgescu: E normal să fie aşa. Trebuie să existe continuitate, seriozitate şi responsabilitate în relaţiile cu creditorii noştri internaţionali. Nu te poţi suci de la o lună la alta. Desigur, există şi vor exista unele abordări nuanţate ale diferitelor guverne care se perindă la Palatul Victoria. Şi voinţa politică este importantă în acest proces. Dar, cel mai important este ca măsurile stabilite de comun acord de cele două părţi să împingă lucrurile înainte, să ajute economia românească, să accelereze reformele structurale, care durează, iată, de 20 de ani. Pe scurt, am obţinut tot ce se putea obţine, în interesul ambelor părţi. E mai puţin important ce ne aparţine nouă şi ce aparţine guvernelor precedente în derularea negocierilor, important pentru toţi este interesul României.
Capital: Aţi declarat că banii repartizaţi de guvernul precedent autorităţilor locale, dar rămaşi necheltuiţi, vor fi retraşi la guvern, urmând a fi repartizaţi pentru anumite priorităţi. Dar, auzind declaraţia, mulţi primari se grăbesc să cheltuiască  toţi banii în aceste zile. S-ar putea să nu mai aveţi ce retrage.
Florin Georgescu: Ştiţi cum se zice: „graba strică treaba“. O să vedem pe ce îi cheltuiesc, avem instituţii de control care vor verifica la sânge legalitatea acestor cheltuieli, destinaţia şi oportunitatea lor ş.a.m.d. Administraţia locală nu e chiar aşa, o turmă fără stăpân, cum cred unii. Vom analiza fiecare caz în parte şi vom vedea ce şi cum. Pe scurt, vom aplica legea, fără nicio excepţie. Deocamdată, atât pot să vă spun, pentru că nu am toate datele.
Macroeconomic stăm bine
Capital: Deşi s-a vorbit de o „moş­tenire grea“, aţi preluat totuşi guvernarea cu o situaţie destul de echilibrată, macroeconomic vorbind: cu un deficit redus, o inflaţie menţinută în grafic, un leu stabil.
Florin Georgescu: Desigur, stabilizarea macroeconomică este foarte importantă, ea este necesară, dar nu suficientă. Dacă privim „sacul,“ să zicem aşa, el este legat, rotund, frumos, aparent uniform, echilibrat. Dar înăuntru sunt multe discordanţe, multe dezechilibre, mai ales la nivelul economiei reale. Cu alte cuvinte, la nivel macro stăm într-adevăr bine. La nivel micro, individual şi familial, stăm rău. Şi asta pentru că, atunci când s-a făcut ajustarea care, desigur, era necesară după câţiva ani de creştere economică nesănătoasă, cei puţini au luat mult, iar cei mulţi au luat puţin, ba chiar au şi pierdut. Aici trebuie găsite pârghii economice de sprijin şi de stimulare, de exemplu, a intreprinderilor mici şi mijlocii, a micilor intreprinzători. Ceea ce nu este tocmai uşor, pentru că, într-o economie de piaţă, statul minimal are puţine mijloace de a interveni în domeniul privat. Dar, dacă vrei, găseşti soluţii, cum ar fi reducerea fiscalităţii – unde şi când trebuie, stimularea creării de noi locuri de muncă prin acordarea unor facilităţi etc. Pe de altă parte, trebuie găsite soluţii de echilibru între eficienţă economică şi echitate socială. Solidaritatea socială nu este un termen comunist. Azi, se vorbeşte tot mai mult, chiar în ţările cele mai dezvoltate, despre aşa-numita „creştere economică inclusivă“. Protecţia socială este una dintre preocupările noastre, unul dintre obiectivele programului de guvernare al USL pe termen lung, dar e prea devreme să intrăm în amănunte.
Capital: Şeful Misiunii FMI, Jeffrey Franks, a declarat pentru Capital că promisiunea făcută de USL înainte de a prelua guvernarea, de a reduce TVA la alimentele de bază la 9%, nu poate fi susţinută decât dacă Guvernul renunţă la reîntregirea salariilor bugetarilor şi la returnarea banilor pensionarilor. „Nu sunt suficienţi bani pentru amândouă măsurile“, spune dl Franks.
Florin Georgescu: Domnul Franks are dreptate: în acest moment, nu sunt bani destui pentru a le face pe toate deodată. De aceea, şi reîntregirea salariilor se va face, aşa cum arătam, în două etape. Dar rolul nostru tocmai acesta este, de a identifica posibilităţile, de a găsi banii necesari. În ce priveşte reducerea TVA la unele alimente, va trebui să analizăm această posibilitate, împreună cu FMI, să vedem cum este în ţările Uniunii Europene în care se aplică deja această măsură, care sunt efectele pe termen mediu şi lung, şi apoi vom lua o hotărâre împreună.
Taxele şi impozitele, neschimbate
Capital: Ştiu că nu sunteţi adeptul cotei unice de impozitare, nici al majorării TVA…
Florin Georgescu: Aşa este şi ştiu ce vreţi să mă întrebaţi: dacă vom umbla la impozite şi la taxe. Răspunsul este categoric nu. În cele șase luni, cât este mandatul limitat al acestui guvern, nu se va modifica nici un impozit şi nicio taxă. Trebuie să fim predictibili, nu putem umbla la taxe şi la impozite din trei în trei luni, pentru că bulversăm economia şi speriem investitorii. În schimb, trebuie să găsim soluţii pentru a stimula munca, investiţiile, creaţia. Apropo, în programul negociat cu FMI am stabilit totuşi, de comun acord, că cei care obţin venituri din drepturi de autor, din orice domeniu, sub plafonul de 65.000 de euro pe an, să nu mai fie plătitori de TVA, practic, să nu mai treacă pe la Fisc. Probabil că în viitor, când ne vom putea permite, va fi mărit acest plafon, undeva pe la 80-90.000 de euro. Pe de altă parte, trebuie să facem un minister al fondurilor europene, cum este în Polonia, de exemplu, pentru a creşte absorbţia acestor fonduri, care creează locuri de muncă, sporesc veniturile şi stimulează creşterea economică. Altfel, riscăm să pierdem aceşti bani.
Privatizarea va continua
Capital: Sunteţi şi vicepremier. Va modifica guvernul Ponta programul de privatizare demarat de guvernele Boc-Ungureanu?
Florin Georgescu: Acest program s-a modificat, deja, singur, după cum s-a văzut: la Cupru Min privatizarea s-a anulat, la Poştă s-a amânat… Aşa cum am stipulat şi în programul de guvernare, privatizarea companiilor naţionale se va face ţinând cont de criteriile de eficienţă, de oportunitate, în funcţie de condiţiile existente pe piaţă. Deci, răspunsul este da, vom continua privatizarea, dar în anumite condiţii, bine gândite şi bine pregătite.
Capital: O ultimă întrebare: Peste şase luni vă veţi întoarce la BNR? Sau este prematur să vorbim despre asta.
Florin Georgescu: Nu este deloc prematur. După ce acest guvern îşi va încheia mandatul, voi lăsa locul oamenilor tineri, de care USL nu duce lipsă, şi voi reveni la Banca Naţională.
„Domnul Franks are dreptate: în acest moment nu sunt bani destui pentru a le face pe toate deodată. De aceea, şi reîntregirea salariilor se va face, aşa cum arătam, în două etape”.

„În cele șase luni, cât este mandatul limitat al acestui guvern, nu se va modifica niciun impozit şi nicio taxă Trebuie să fim predictibili,  pentru că altfel bulversăm economia şi speriem investitorii”.