Florin Cîțu, avertisment pentru români: TVA este o taxă plătită de consumator imediat

Potrivit fostului premier al României, Florin Cîțu, în spațiul public apar discuții doar despre creșterea TVA, și nu a altor taxe, pentru că TVA este „o taxa plătită de consumator imediat”. De aceea o susțin și “antreprenorii”, spune el. Din punctul lui de vedere, politică economică trebuie să fie făcută în interesul consumatorului, nu a statului sau a companiilor.

„Creșterea taxelor în acest moment este un genocid împotriva economiei naționale. Cine propune sau își asumă creșterea taxelor acum este responsabil de acest genocid”, avertizează fostul premier al României.

S-ar dori creșterea TVA de la 19% la 24%

Potrivit spuselor sale, au început deja să apară susținători a creșterii TVA de la 19% la 24%, precum economiști care lucrează pentru instituțiile statului și câțiva „antreprenori”. Urmează opinii de la Banca Națională a României (BNR), Consiliul Fiscal și așa mai departe, spune el.

„TOATE vor susține „cu argumente” că doar o creștere de TVA (ca să nu crească alte taxe, răul cel mai mic) ne poate salva acum.

Este o campanie masivă bine plătită și coordonată care are două linii de comunicare:
1. Nu avem ce face. Trebuie să creștem taxele.
2. Cel mai simplu este să creștem TVA.

Dar este doar o campanie care nu trece testul realității economice”, a avertizat fostul premier al României.

Argumente CONTRA creșterii taxelor

Florin Cîțu a enumerat câteva argumente CONTRA creșterii taxelor, precum faptul că revenirea economiei durează mai mult și este mai „dureroasă”.

„Vezi revenirea economiei după creșterea taxelor în 2010 și revenirea economiei în 2021 după reducerea taxelor. În ambele cazuri era nevoie de reducerea deficitului.”

De altfel, există „munți de studii” care arată că reducerea deficitului prin creșterea taxelor duce la recesiune. Studiile sunt făcute pe statele membre ale Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE), spune oficialul român.

Potrivit spuselor sale, creșterea TVA ar putea să fie o soluție temporară doar atunci când economia crește peste POTENȚIAL. În prezent, însă, economia crește cu mult sub potențial, iar estimările BNR arată că o să rămână acolo mult timp.

Ba mai mult, tot studiile arată că reducerea cheltuielilor are un impact negativ mai mic asupra dinamicii PIB pentru că au efect permanent. Florin Cîțu este convins că România ar putea evita recesiunea. Acesta dă asigurări că România poate să reducă deficitul bugetar FĂRĂ SĂ CREASCĂ TAXE. Din contra, poate să reducă taxele și deficitul.

„Aici nu este vorba doar despre ideologii. Intervenționism versus liberalism. Este vorba despre cum am învățat noi că funcționează economia României uitându-ne la experiența ultimilor 35 de ani.”