Florin Cîțu susține o modificare majoră și se pronunță pentru sistemul de învățământ dual și profesional. Învățământul dual permite elevilor înscriși la o școală profesională de stat să își formeze cunoștințele practice în mediul real de munca oferit de companii, să se familiarizeze cu mediul de muncă direct în firma care are nevoie de competențele elevului.

Acum, premierul a venit cu un anunț menit să pună pe gânduri milioane de români. El s-a declarat în favoarea extinderii sistemului de învăţământ dual la nivel naţional. Potrivit lui Florin Cîțu, Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă vizează o sumă de 400 de milioane de euro ce va fi alocată pentru învăţământul profesional şi dual.

“Din păcate, Guvernul sau statul nu a făcut aşa de mutle pentru a susţine acest sistem de învăţământ, dar a făcut sectorul privat şi au făcut companiile. Acolo unde a fost o nevoie aceste companii private au investit şi au creat acest sistemul dual, mare parte din el este copiat din sistemul din Germania. Avem exemple foarte multe în România. Pe unde am fost în ţară şi am discutat cu companii, toate aceste companii, companii mari, multe cu capital privat românesc, altele cu capital mixt, au spus foarte clar că au avut o problemă cu forţa de muncă şi au rezolvat-o investind în anumite clase, în anumite licee”, a declarat Florin Cîţu.

Avantajele prezentate de Florin Cîțu

Premierul a prezentat și avantajele unui astfel de tip de învățământ: este singurul din lume care nu scoate șomeri. Asta pentru că e vorba de un sistem unde oamenii au garanţia unui loc de muncă exact când termină şcoala. Cererea se întâlneşte cu oferta pe băncile şcolii şi apoi oamenii aceştia au un loc de muncă imediat, a spus Florin Cîțu.

„Susţin această iniţiativă, susţin mediul de afaceri care deja a făcut aceste demersuri şi vom învăţa de la ei şi împreună vom crea un sistem care să poate să fie folosit la nivel naţional”, a arătat premierul.

El a susținut că milioane de euro au fost incluse în PNRR pentru învățământul profesional și dual. Potrivit acestuia, a fost alocate pentru învăţământul profesional şi dual suma de 400 de milioane de euro.

Sursa foto: Guvernul României, Facebook