Florin Cîțu vrea o modificare a Legii fundamentale! Normele constituţionale vor trebui ajustate la realitatea pe care o trăim

În acest context, Florin Cîţu a spus că momentul de față nu este „un moment de sărbătoare, ci unul de bilanţ pentru Constituţie şi pentru tot ceea ce înseamnă organizarea instituţională a statului român”.

„PNL a fost mereu partidul dedicat 100% integrării europene şi euroatlantice a României, protejării valorilor statului de drept şi dezvoltării unei societăţi democratice. Acesta nu este un moment de sărbătoare, ci unul de bilanţ pentru Constituţie şi pentru tot ceea ce înseamnă organizarea instituţională a statului român. Reformele sunt inevitabile, pentru că asta doresc cetăţenii. În timp, cu profesionalism, fără patimă, politică şi interes ascuns, va trebui să modernizăm structurile sale, modul în care ele funcţionează şi cum îl servesc pe cetăţean. Normele constituţionale vor trebui ajustate la realitatea pe care o trăim”, a declarat Florin Cîțu în şedinţa solemnă a Parlamentului dedicată aniversării a 30 de ani de la adoptarea Constituţiei în vigoare.

De asemenea, Florin Cîţu a salutat faptul că în programul de guvernare este inclusă posibilitatea modificării Constituţiei „în cazul în care va apărea un moment constituţional autentic”.

Florin Cîțu spune că multe probleme au rămas încă nerezolvate

De asemenea, președintele PNL a susținut că multe probleme au rămas încă nerezolvate: referendumul pe justiție din 2019, traseismul politic, reforma administrativă.

„Ideea unei guvernări democratice face parte din gena PNL. Constituția din 1866 a purtat amprenta gândirii politice liberale, apoi, după fondarea PNL, reforme democratice esențiale precum lărgirea dreptului de vot, au fost inițiate de partidul nostru. În perioada interbelică, Constituția din 1923 promovată de PNL a dus mai departe tradiția constituțională românească”, a spus Cîțu, președinte PNL.

Președintele PNL a mai spus că după 1990, PNL a avut permanent pe agenda sa instaurarea unui regim democratic autentic în România „și nu a unui model ipotetic de democrație originală”.

„Probabil că în acești 30 de ani, nici PNL nu s-a comportat fără greșeală, dar a fost mereu partidul dedicat 100% integrării europene și euroatlantice a României, protejării statului de drept și dezvoltării unei societăți democratice”, spune Cîțu.

Totodată, Florin Cîțu a subliniat că acesta nu este un moment de sărbătoare, ci unul de bilanț pentru Constituție și pentru tot ce înseamnă organizarea instituțională a statului român.

„Reformele sunt inevitabile pentru că asta doresc cetățenii. În timp, cu profesionalism, fără patimă politică și interes ascuns, va trebui să modernizăm structurile sale, modul în care ele funcționează și cum îl servesc pe cetățean. Normele constituțional vor trebui ajustate la realitatea pe care o trăim. Salut faptul că în programul de guvernare a actualului guvern este avută în vedere eventualitatea, ca în cazul în care va apărea un moment constituțional autentic, Executivul să susțină o reformă în sensul apropierii dintre stat și cetățean și al creșterii gradului de protecție, drepturilor și libertăților în acord cu jurisprudența CEDO”, a mai spus Florin Cîțu.

Potrivit acestuia, coaliția de guvernare susține ca inițiativă cetățenească de revizuire a Constituției înregistrată la Parlament în mai 2019 și aflată în prezent la vot final la Senat, să își găsească cea mai bună formă de transparentă la nivel normativ „atunci când situația pandemică va permite acest lucru”.

„În același timp, trebuie să fim foarte atenți la marile opțiuni pe care cetățenii români le-au exprimat și pe care continuă să le exprime în ultimele 3 decenii. PNL are o agendă liberală de măsuri necesar a fi avute în vedere la o eventuală revizuire a Constituției. De 30 de ani există un aspect care a rămas netranșat, așa cum ar fi trebuit: proprietatea privată. Măsura pe care trebuie să o abordăm este reducerea la 16 ani a vârstei la care se va putea vota, așa cum este tendința în multe țări europene”, a spus președintelui Senatului.