Schimbările continuă în Guvern. De această dată, premierul Florin Cîțu a decis eliberarea din funcție a secretarului de stat în Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale, Ion Alin Dan Ignat, om care facea parte din echipa ministrului Raluca Turcan.

De cealaltă parte, la scurt timp după demitere, Florin Cîțu a numit un nou secretar de stat la Ministerul Muncii. Peter-Janos Makkai va ocupa de acum această funcție, iar decizia a apărut deja în Monitorul Oficial.

Tot la finalul acestei săptămâni, premierul țării a mai luat o decizie importantă în Guvern. Mai exact, la propunerea ministrului Justiției, Stelian Ion, procurorul Horațiu Radu a fost numit secretar general al Ministerului Justiției, pentru o perioadă de șase luni.

De menționat este faptul că, decizia a venit la propunerea lui Stelian Ion și a fost semnată de premierul Florin Cîțu și publicată deja în Monitorul Oficial.

Schimbări în Guvern

Horațiu Radu nu este un nume oarecare. La începutul săptămânii, în 2 februarie, Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii a decis detaşarea la Ministerul Justiţiei a lui Horațiu Radu, pentru o perioadă de 3 ani.

Răzvan-Horaţiu Radu este magistrat de carieră, fiind numit în ianuarie 2013 agent al Guvernului României pentru Curtea de Justiţie a Uniunii Europene. Acesta a fost demis în 2018 după ce a intrat în conflict cu Liviu Dragnea și cu fostul consilier al premierului Dăncilă, Darius Vâlcov.

“Mai este un domn la MAE care se opune la tot ce vine de la Guvern. O să-i propun premierului să avem o analiză serioasă a tuturor celor din guvern care au blocat acte. Nu ştiu ce va face ministrul respectiv cu el. Noi nu mai vrem să ne păcălim cu noţiunea de coincidenţă. (…) Dacă este o reţea, te duci cu gândul la celebrul stat paralel, căci nu se poate, undeva trebuie să există o coordonare. Şi prin judeţe există starea asta. Şi în SUA s-a vorbit de deep state, Trump a ieşit să spună”, spunea Liviu Dragnea, în mai 2018.

La câteva zile după această declarație, Horațiu Radu a fost demis din funcție de Viorica Dăncilă. A reprezentat România în cauza în care Tribunalul Uniunii Europene a decis, în 2017, anularea unor corecții financiare privind fonduri europene în agricultură în valoare de 128 milioane euro, aplicate Romaniei de catre Comisia Europeana.

Sursa foto: INQUAM Photos, Octav Ganea