Ca şi preşedintele Klaus Iohannis, premierul Florin Cîţu s-a întâlnit, joi, cu reprezentanţii OMV Petrom.

“Contextul internațional este unul complicat și e nevoie de eforturi suplimentare”

Însoţit şi de ministrul Energiei, Virgil Popescu, prim-ministrul a discutat cu şefii OMV Petrom despre investiţiile companiei în România, dar şi despre modalităţile în care vor putea fi protejaţi consumatorii vulnerabili din ţara noastră în această iarnă.

Florin Cîţu recunoaşte că ne aflăm într-un context internaţional complicat şi trebuie depuse eforturi suplimentare pentru a face față valurilor de scumpiri.

“Mă bucur că OMV Petrom continuă investițiile în România, nu doar pentru creșterea producției, dar și pentru reducerea emisiilor de carbon. Contextul internațional este unul complicat și e nevoie de eforturi suplimentare pentru a face față valurilor de scumpiri.

E clar că greul nu poate fi transferat doar consumatorilor și de aceea e important să discutăm toate variantele, cu toți partenerii. Este esențial să luăm măsuri care să funcționeze pe termen mediu și lung”, a scris Florin Cîţu pe pagina sa de Facebook, alături de câteva imagini de la întâlnirea ce a avut loc la Palatul Victoria.

Klaus Iohannis s-a întâlnit şi el cu delegaţia OMV Group şi a subliniat necesitatea protejării consumatorilor vulnerabili

Delegaţia OMV Group, condusă de Alfred Stern, noul CEO al OMV Group, a fost primită, joi, şi la Palatul Cotroceni.

“Pe fondul situaţiei actuale de pe piaţa gazelor naturale, preşedintele României a exprimat necesitatea protejării consumatorilor vulnerabili şi a economiei în ansamblul său, ca urmare a creşterii accentuate a preţurilor”, se arată într-un comunicat al Administraţiei Prezidenţiale.

Conducerea OMV Group a prezentat strategia de dezvoltare a companiei în România pentru perioada următoare, dar şi rezultatele activităţii curente, respectiv iniţiative de responsabilitate socială. OMV Group şi-a exprimat angajamentele de a rămâne un partener de încredere pe termen lung pentru statul român.

Discuţiile s-au derulat în jurul provocărilor şi oportunităţilor generate de procesul de tranziţie energetică. Unul dintre subiectele importante ale întrevederii a fost creşterea puternică de preţuri ale gazelor naturale şi energiei electrice, aspect îngrijorător în condiţiile în care România este un producător important de gaze naturale în regiune.

Importanţa gazelor naturale şi a exploatării zăcămintelor din Marea Neagră în tranziţia către energia verde

În contextul actual, preşedintele Iohannis a subliniat rolul determinant pe care îl au gazele naturale şi exploatarea zăcămintelor din Marea Neagră în tranziţia către energia verde, în conformitate cu Pactul Ecologic European şi cu orizontul pachetului european Fit for 55.

“Regiunea Mării Negre este şi trebuie să rămână un pol de stabilitate regională şi un perimetru strategic pentru securitatea naţională. România dispune de un real potenţial în domeniul producerii gazelor naturale, a cărui valorificare poate şi trebuie să asigure independenţa energetică”, precizează Administraţia Prezidenţială.

De asemenea, preşedintele Klaus Iohannis şi-a declarat susţinerea pentru parteneriatul dintre OMV Petrom şi Societatea Naţională Romgaz în proiectul offshore Neptun Deep, esenţial atât pentru furnizarea de energie securitară, cât şi pentru atingerea obiectivelor privind tranziţia energetică.

Sursa foto: INQUAM Photos, Virgil Simonescu