Florin Cîțu, anunț despre relaxarea restricțiilor. Șeful Guvernului a marcat, prin intermediul unui mesaj postat pe Facebook, prima zi a primei etape de măsuri prin care Executivul își dorește să revenim la normalitate.

Premierul anunță și alte măsuri, care vor fi aplicate la începutul lunilor iulie și august.

Florin Cîțu, anunț despre relaxarea restricțiilor. ”Prima etapă începe astăzi”

”Revenim la normalitate în trei etape. Prima etapă începe astăzi. Alte măsuri pentru revenirea la normalitate vom avea la 1 iulie, respectiv, 1 august.”, a scris marți Cîțu pe Facebook.

Trebuie precizat că, începând cu data de 1 iunie, România marchează o nouă etapă de relaxare a restricțiilor.

Măsurile care intră în vigoare marți țin cont și de numărul persoanelor vaccinate. Astfel, deși evenimentele private sau publice au un număr stabilit de participanți acesta nu este limitat dacă participanții sunt vaccinați.

Concertele și orice tip de spectacole vor putea fi organizate, de la 1 iunie, cu până la 1.000 de participanți, dacă aceștia sunt vaccinați anti-COVID, au test PCR negativ sau au trecut prin boală.

Limita de persoane se elimină dacă toți participanții sunt vaccinați cu ambele doze. Condițiile sunt similare și în cazul competițiilor sportive. De asemenea, vor fi noi condiţii pentru evenimentele private – nunți, botezuri -, creşte gradul de ocupare în hotelurile de pe litoral și se deschid spaţiile de joacă și piscinele.

Diferențele dintre vaccinați și ne-vaccinați

Nu va mai fi obligatorie purtarea măștii la locul de muncă, dacă toți sunt vaccinați și sunt cel mult 5 persoane în același spațiu.

Concertele și orice tip de spectacole vor putea fi organizate, de la 1 iunie, cu până la 1.000 de participanți, dacă aceștia sunt vaccinați anti-COVID, au test PCR negativ sau au trecut prin boală.

Limita de persoane se elimină dacă toți participanții sunt vaccinați cu ambele doze.

Barurile, cluburile, discotecile și sălile de jocuri vor fi redeschise de la 1 iunie, până la ora 24.00, la 50%, respectiv 70% din capacitate, dar vor avea acces doar persoanele vaccinate anti-COVID, cu ambele doze.

De asemenea, restaurantele și cafenelele vor fi deschise la 70% din capacitate, în localitățile în care rata de infectare nu depășește 3 la mia de locuitori, și este permis un număr și mai mare de persoane, dar doar dacă acestea sunt vaccinate anti-COVID.

Guvernul a aprobat desfăşurarea, de la 1 iunie, a evenimentelor private – nunţi, botezuri, parastase – cu 50 de persoane în spaţii închise şi 70 de persoane în spaţii deschise. Numărul poate fi mai mare doar dacă toate persoanele sunt vaccinate.

Piscinele din spații închise se redeschid la 70% din capacitatea maximă a spațiului, de la 1 iunie dacă incidența cumulată la 14 zile a cazurilor din județ/localitate este mai mică sau egală cu 3/1.000 de locuitori.

Se relaxează și mai mult regimul sălilor de sport/fitness

De asemenea, se relaxează și mai mult regimul sălilor de sport/fitness, permițând participarea publicului până la 70% din capacitatea maximă a spațiului, dacă incidența cumulată la 14 zile a cazurilor din județ/localitate este mai mică sau egală cu 3/1.000 de locuitori, fără purtarea măștii de protecție și cu asigurarea unei suprafețe de 7 mp/persoană.

Activitatea operatorilor economici desfășurată în spații închise în domeniul sălilor de sport și/sau fitness în localitățile unde incidența cumulată la 14 zile este mai mare de 3/1.000 dar mai mică sau egală cu 4/1.000 de locuitori, se desfășoară fără a depăși 50% din capacitatea permisă.

De asemenea, se redeschid locurile de joacă din spații închise până la 50% din capacitate cu condiția ca însoțitorii copiilor să facă dovada vaccinării împotriva virusului SARS-CoV-2 și pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, ori se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi și a 90-a zi ulterioară confirmării infectării cu SARS-CoV-2, fapt dovedit prin documente medicale (test RT-PCR pozitiv la data diagnosticului, bilet de externare din spital sau test care să dovedească prezența de anticorpi de tip IgG efectuat cu maxim 14 zile anterior desfășurării activității).

Sursa foto: Facebook, Florin Cîţu.